Te laat op koffietijd..

‘Kom maar om koffietijd’, krijg ik ietwat nonchalant te horen bij het maken van een koffieafspraak. Zo nonchalant de tijd werd gezegd, zo nonchalant ik hem ook opvatte. Ik besloot te kiezen om 16:30 te arriveren, omdat ik zin had in koffie. Op mijn weg er naartoe werd ik gebeld, boodschap: ‘de koffie is op en je bent te laat’. Huh? Maar.. Ben ik nou te laat op koffietijd? Hoe laat is de koffietijd dan die doorgaans wordt gehanteerd?

koffietijd
Photo van Mindspace Studio via Unsplash

Wat is koffietijd?

Wat is koffietijd en hoe laat is koffietijd? Het hangt dus nauw samen met koffie en minder met tijd. Wanneer ik ‘Koffie’ google, krijg ik als eerste suggestie ‘koffietijd’. In bovenstaand voorbeeld waar ik een koffieafspraak had om koffietijd, was mijn intentie om er 16:00 te zijn. Iets na na vieren vertrok ik. Dat zijn mijn Indonesische genen die ik van mijn vader heb meegekregen. ‘Jam karet’; vrij vertaald voor de tijd is rekbaar.

Vrolijk begin ik het liedje van Ricky Risolles te zingen. “Wandel rustig door de straat, ben op weg naar mijn afspraak. Kijk ik om me heen en zie, alles waar ik van geniet. Neem mijn tijd en take it slow, net als in het casino. Gaat mijn telefoon en hoor ik klaaggezang ‘waar ben je toch Rick, want ik wacht al hééél lang. Haast nou Ricky, je bent weer te laat, dit is niet de eerste keer maar ’t is hoe het gaat.’ Je zegt pelan pelan meis, geen haastige spoed. Dit Indisch leven, ’t zit in mijn bloed!”
Wakker worden Evelien. We proberen hier de tijd van koffietijd te definiëren en tot noch toe blijft het discutabel.

Kinderen en koffietijd

Nog steeds vind ik niet dat ik te laat was, je kan gewoonweg niet te laat komen op koffietijd. Wel zette het me aan het denken. Terwijl mijn gezelschap aan haar thee lurkte besloot ik haar te onderwerpen aan een verhoor over koffie- en theetijd. Er blijkt een wereld van verschil in onze visie te zitten.

Wandklok is leuk | ø30cm

 Jippieee, op voorraad!

Ouderschap en een preciezere koffietijd

Onze leeftijd is hetzelfde en ook de rest is vergelijkbaar, dus dat is geen reden om een andere kijk op koffietijd te hebben. Behalve dan dat zij moeder is van een druktemakertje van anderhalf. Ahá! Immers de reden waarom ik daar krampachtig mijn koffiekopje vast moet houden en buiten bereik van de druktemaker moet zetten. Een kind van anderhalf is afhankelijk van een ouder/opvoeder en heeft wat meer begeleiding en structuur nodig. In Nederland gaan tijd en structuur hand in hand als je het mij vraagt.

Dit brengt mij tot het inzicht dat koffietijd van een moeder preciezer komt. Waarschijnlijk zorgt de leeftijd van de kleine ervoor dat de interpretatie van koffietijd eerder is. De dag begint vroeger en koffietijd in de ochtend valt ruimer te plannen. Maar die in de middag gaat gepaard met de structuren die wij in Nederland kennen. We eten graag om zes uur. En 18:00, dat is etenstijd.. Dat is te laat voor iemand van anderhalf, die is immers al veel eerder begonnen en heeft om 18:00 al zijn energie al verbruikt. Een anderhalf jarige moet meestal eerder eten zodat hij zijn laatste concentratievermogen van die dag nog in kan zetten. Hierdoor wordt de koffietijd in de middag automatisch ook vervroegd.

Het antwoord

Mijn conclusie is dat je niet te laat zozeer te laat kan komen op koffietijd, maar dagen op een andere tijdstippen zijn begonnen. Het beste antwoord op koffietijd is en blijft dus de zin en niet de rede. Zodra jij zin hebt in koffie, is het koffietijd.

Waarom spreken we af om koffietijd?

Nederland staat met stipt op nummer 1 als het gaat om koffie leuten. Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Op jaarbasis komt dat neer op zo’n 150 liter koffie per persoon. We besteden heel wat tijd aan koffie drinken. Een perfect moment dus om te combineren met een afspraak. Steeds vaker drinken we koffie buiten de deur.

Hoe laat is koffietijd koffie op locatie foodtruck
Foto van Flip Šablatura via Unsplash

Koffie op locatie

Koffiebarretjes schieten als paddenstoelen uit de grond en promoten zichzelf als een goede ontmoetingsplaats. De mogelijkheden worden hierop aangepast, ik werd gevraagd voor de meest uiteenlopende festiviteiten om koffie op locatie te verzorgen. De prachtigste manieren en plekken waar ik zelf nog niet eens aan had gedacht. Het is niet meer iets alleen voor de mensen die effectief met hun tijd om moeten gaan.

Daarnaast blijft het een leuk tijdverdrijf, is koffie een verbinder, zorgt het voor gespreksstof en zorgt het ook nog eens voor een goede afleiding. Voorbeeld één: Het gesprek valt stil, maar nu je koffie drinkt kun je zeggen; “Mmm, koffie”. Waarop de ander weer in kan haken en beaamt dat hij lekker is, “thuis drink ik altijd ‘Sampai Koffie’, van Kopi Koffie. Dat vind ik de lekkerste koffie.

Koffietijd typisch Nederlands

Er is zelfs lange tijd een programma op de televisie geweest wat Koffietijd heet. Als ijsbreker werd er uitvoerig gesproken over de manier koffie drinken van de gasten. Het programma vond natuurlijk plaats om 10:00, koffietijd.. Dit draagt ook bij aan het specifieke tijdsgevoel dat we bij koffietijd krijgen.

Theetijd

In Engeland zullen ze sneller over tea-time spreken. In Indonesië spreek je sneller af om etenstijd, met zijn allen gezamenlijk eten. Het heeft voornamelijk met het klimaat te maken wat mensen combineren tijdens een afspraak.

Koudere landen drinken graag warme dranken, warmere landen eten vaker omdat ze het over de dag verspreiden. Hierdoor zullen zij vaker een afspraak combineren met een hapje.

Kortom, elk land hanteert zijn eigen ongeschreven regels omtrent koffietijd. Nederlanders houden van efficiëntie en zijn erg punctueel als het om tijd gaat. Al deze ingrediënten maakt koffietijd tot wat het is, en dan nu: KOFFIE! Selamat minum!

1 gedachte over “Te laat op koffietijd..”

Plaats een reactie