Probleempje? Oploskoffie!

Of je het nou de lekkerste koffie vindt of het liever in de plantenbak giet, de oploskoffie is en blijft een geniale uitvinding. Aan het poedertje is het nog niet af te zien, maar deze koffie heeft al heel wat meegemaakt. Je kunt er alles van vinden, maar deze uitvinding is er eentje die zeker de aandacht verdiend. In deze blog lees je hoe oploskoffie is ontstaan en hoe het wordt gemaakt.

voorbeeld van oploskoffie
Afbeelding van Amr Taha via Unsplash

Oploskoffie, wat is dat en hoe is dat gemaakt?

Oploskoffie lijkt soms een mysterie waar niet iedereen iets van wil weten. Vooral bij de echte koffieliefhebbers wil de oploskoffie nog wel eens voor verhitte discussies zorgen. Koffieliefhebbers zijn doorgaans gewend verse koffie te drinken, gemaakt van de beste vers gebrande koffiebonen. En oploskoffie was dit ooit ook, maar nu niet meer. Want op het moment van consumeren is dat zetproces vaak al lang geleden.

Tòch heeft de oploskoffie een beetje meer respect nodig, hij kan de redder in nood zijn en alleen al het maakproces verdient credits. Het kan een ware dus echt de redder in nood zijn.

Hoe oploskoffie is ontstaan

Oploskoffie begint zoals iedere andere koffie. Ik neem je even mee naar de oorsprong van koffie. Er worden bonen geplukt die worden gedroogd en gewassen. Daarna volgt het branden en malen van de koffie. Eenmaal tot een poedervorm kan er onder druk water doorheen worden geperst. Dit gebeurt echter op een veel grotere schaal dan je van koffiezetten gewend bent.

Met duizenden liters tegelijk wordt er nu koffie gezet. Deze koffie wordt net zo lang verhit tot er een geconcentreerde substantie overblijft, namelijk; het koffie extract.

Oploskoffie met theelepel - Hoe wordt oploskoffie gemaakt?
Foto van Karyna Panchenko via Unplash

Verse koffiebonen

Het doseren van de koffie komt niet zo precies en je blijft niet met drap zitten, die drink je immers allemaal op. Ik geef toe, je moet er niet al te veel bij nadenken. Bekijk het vooral van de positieve kant en drink het met verwondering. Er zijn dus verse koffiebonen aan te pas gekomen, echter kan die tijd erg lang geleden zijn geweest. Omdat het poeder al tijdens een eerder proces is ontstaan, wordt het de tweede keer dat deze koffie in aanraking komt met water.

Dubbele koffie, dubbele pret

Oploskoffie is dus twee keer gezet. Als je het op deze manier bekijkt en dan bedenkt dat jouw kopje oploskoffie voor en door jou twéé keer is gezet, proef je met een beetje fantasie ook twee keer zoveel liefde.

Van echte koffie naar oploskoffie

Hoe bereik je poeder dat oplost in water? Hoe kom je van echte koffie naar oploskoffie? Daar worden twee verschillende technieken voor gebruikt. Er blijft een dikke substantie over die op een volgend proces wacht, namelijk het vriesdrogen of sproeidrogen ervan.

Vriesdrogen en sproeidrogen van koffie

Zoals eerder benoemd zit er dus verschil tussen de manieren om oploskoffie te maken. Het vriesdrogen en sproeidrogen kennen allebei hun voor- en nadelen maar hebben ook een grote overlap in het maakproces. Nu volgt de stap van het onttrekken van al het vocht in die duizenden liters koffie. De overgebleven extracten pure koffie wordt vervolgens ingevroren op -40 celsius.

Door de lage temperatuur wordt de in te drogen stof de watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, welke vervolgens in zeer droge lucht verdampen. Deze methode wordt ook toegepast bij soep, medicijnen èn het herstellen van voorwerpen die aangetast zijn door water. Denk hierbij aan archiefmateriaal of een uniek boek.

2
Koffie Douwe Egberts instant Classic 300gr
Oploskoffie | Medium gebrand | 6 - Regular | Aantal koffieverpakkingen: 1 verpakkingen

Vriesdrogen en de voordelen

  • Het volume neemt af
  • Het gewicht neemt af
  • De smaak blijft beter behouden
  • langere houdbaarheid

Vriesdrogen kent ook nadelen

  • Het is een duur proces, luchtdichte verpakkingen nemen minder geld en tijd in beslag.
  • Daar waar de smaak beter behouden blijft, is de beste smaak van koffie al verloren gegaan. Maar, over smaak valt wel degelijk te twisten en zijn er mensen die deze vorm van koffiebereiding juist de lekkerste koffie vinden.
  • De structuur van het product verandert

Sproeidrogen van oploskoffie

Sproeidrogen is een industriële methode om poeder te vormen uit de oplossing, in dit geval dus die grote brei aan koffie die is achtergebleven na een lang kookproces. De geconcentreerde oplossing wordt door een verstuiver geleid en vervolgens in een verwarmde toren gespoten. Door deze manier van verneveld drogen krijgt men een kleine korrelgrootte. Eerder een poeder. De kleine druppels drogen aan de warme lucht en de droge stof blijft over. Sproeidrogen kent dezelfde voor -en nadelen als vriesdrogen. Bij melkpoeder is ook deze vorm populair.

Oploskoffie of de koffiemachine

Ik hoop dat je kopje oploskoffie na het lezen van deze blog een stuk lekkerder smaakt. Mocht je toch een probleempje hebben met oploskoffie, kijk dan verder op deze website van Kopi Koffie. Je vindt er alle informatie over de beste koffie, de beste koffiemachines en waarom je ze moet kopen.

Weet je niet wat bij jou past? Lees dan meer over welke koffiemachine kopen om zo te ontdekken welk apparaat het beste bij jou past.

1 gedachte over “Probleempje? Oploskoffie!”

Plaats een reactie