Inhoudsopgave
Oploskoffie, wat is dat en hoe is dat gemaakt?
Hoe wordt oploskoffie gemaakt? Oploskoffie – ook wel instantkoffie genoemd – wordt niet altijd gewaardeerd. Vooral niet bij koffieliefhebbers die doorgaans gewend zijn verse koffie te drinken, gemaakt van vers gebrande bonen. Toch heeft de oploskoffie een beetje meer respect nodig, hij kan de redder in nood zijn en alleen al het proces hoe oploskoffie gemaakt wordt verdient zijn credits. Het kan een ware redder in nood zijn.
Het begint zoals iedere andere koffie. Er worden bonen geplukt welke vervolgens worden gedroogd, soms gewassen op diverse manieren, gebrand en gemalen. Dan wordt er onder druk water door de gemalen koffiebonen gedrukt. Dit gebeurt echter op een vele grotere schaal dan je gewend bent. Met duizenden liters tegelijk wordt er koffie gezet. Die koffie wordt net zo lang verhit tot er een geconcentreerde substantie overblijft, het koffie extract.
Verse koffiebonen
Het doseren van de koffie komt niet zo precies en je blijft niet met drap zitten, die drink je immers allemaal op.. Ik geef toe, je moet er niet al te veel bij nadenken. Bekijk het vooral van de positieve kant en drink het met verwondering. Er zijn dus verse koffiebonen aan te pas gekomen, echter kan die tijd erg lang geleden zijn geweest. Omdat het poeder al in een eerder proces gemaakt is, wordt het de tweede keer dat deze koffie in aanraking komt met water en dus gezet. Als je het op deze manier bekijkt en bedenkt dat jouw kopje oploskoffie voor en/of door jou twéé keer is gezet, proef je met een beetje fantasie nog meer liefde.

Van echte koffie naar oploskoffie
Maar hoe bereik je dan poeder wat oplost in water? Daar worden twee verschillende technieken voor gebruikt. De dikke substantie die overblijft tijdens het kookproces wordt gevriesdroogd of gesproeidroogd.
Gevriesdroogd: Na het zetten van die duizenden liters koffie wordt het water eraan onttrokken. De overgebleven extracten pure koffie wordt vervolgens ingevroren op -40 celsius.
Door de lage temperatuur wordt de in te drogen stof de watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, welke vervolgens in zeer droge lucht verdampen. Deze methode wordt ook wel gebruikt voor onder andere de welbekende soepzakjes, medicijnen en het herstellen van voorwerpen die aangetast zijn door water. Denk hierbij aan archiefmateriaal of een uniek boek.
Vriesdrogen en de voordelen
- Het volume neemt af
- Het gewicht neemt af
- De smaak blijft beter behouden
- en de houdbaarheid wordt aanzienlijk verlengd
Vriesdrogen kent ook nadelen
- Het is een duur proces, luchtdichte verpakkingen nemen minder geld en tijd in beslag.
- Daar waar de smaak beter behouden blijft, is de beste smaak van koffie al verloren gegaan. Maar, over smaak valt wel degelijk te twisten en zijn er mensen die deze vorm van koffiebereiding verkiezen boven andere methodes.
- De structuur van het product verandert
Sproeidrogen van oploskoffie
Sproeidrogen is een industriële methode om poeder te vormen uit de oplossing, in dit geval dus die grote brei aan koffie die is achtergebleven na een lang kookproces. De geconcentreerde oplossing wordt door een verstuiver geleid om vervolgens in een verwarmde toren te worden gespoten. Door deze manier van verneveld drogen krijgt men een kleine korrelgrootte. Eerder een poeder. De kleine druppels drogen aan de warme lucht en de droge stof blijft over. Sproeidrogen kent dezelfde voor -en nadelen als vriesdrogen. Dit proces wordt veelal gebruikt voor melkpoeder.
Ik hoop dat je kopje oploskoffie, al dan niet uit nood geboren, lekkerder smaakt na het lezen van deze blog. Mocht je toch een probleempje hebben met oploskoffie, ga dan vooral shoppen bij Kopi Koffie!