Beste koffiepads 2024

Wist je dat de koffiepad nog niet zo lang bestaat? Hij is namelijk bedacht in 2001 door Douwe Egberts. Op deze pagina vind je de beste koffiepads 2024 met in de top 3 de koffiepads van DE. Ondanks dat de koffiepad nog niet zo heel lang geleden op de markt kwam, is hij niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Supermarkten hebben hele schappen vol verschillende merken en soorten koffiepads. En in veel huishoudens neemt hij nog een prominente plek in op het aanrecht.

Beste koffiepads Senseo Regular
Foto senseo.nl

Douwe Egberts heeft letterlijk en figuurlijk zijn stempel gezet op de koffiepad. Met het merk Senseo wisten zij stad en land te veroveren, werden zij de meest verkochte koffiepad en koffiepadmachine. Ook nu er vele andere merken koffiepads op de markt zijn gekomen is Douwe Egberts nog steeds sterk aanwezig en vind je ze terug bij de beste koffiepads 2024. ‘Even een Senseo drinken’ klinkt ons namelijk niet vreemd in de oren.

Iedereen weet inmiddels wat er bedoeld wordt met een Senseo’tje drinken; tijd voor een bakje koffie. Maar wat voor koffie? En wat is een koffiepad? En wat is de beste koffiepad van 2024? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over pads. Wil je meer algemene informatie en weten welke verschillende koffie er nog meer de beste is? Kijk dan op de pagina beste koffie 2024 voor meer soorten koffie. Weet je nog niet wat voor soort koffiemachine bij jou past? Raadpleeg dan de pagina over welke machine je moet kopen en kijk of de een koffiepadmachine de beste keuze voor jou is.

Wat zijn koffiepads?

Koffiepads zijn kussentjes gevuld met gemalen koffie. Pads zijn altijd rond en hebben hun pad naam te danken aan het Engels. Koffiepads doen namelijk sterk denken aan kussentjes, waar ze in Engeland het engelse woord pad voor gebruiken. Pads hebben altijd een ronde vorm. De buitenkant is gemaakt van een soort papier. Dit papier is een koffiefilter met meerdere functies. Het zorgt er namelijk voor dat alle koffie bij elkaar blijft en tijdens het zetten heeft het ook een filterende functie.

Pads zijn altijd afgepast voor 1 kop koffie. De inhoud van een koffiepad is doorgaans zo’n 7 gram gemalen koffie. Douwe Egberts, uitvinder van de koffiepad, had lange tijd pads die 7,5 tot 8 gram gemalen koffie bevatten. Toch hebben ze dit gereduceerd naar 7 gram koffie. De een zal zeggen voor de bezuinigingen, de ander voor de finesse van het bakje koffie. 7 tot 10 gram wordt vaak aangehouden om een goede espresso te kunnen zetten met bijvoorbeeld een pistonmachine. Maar ook voor koffieapparaten filter wordt deze hoeveelheid geadviseerd om per persoon/kopje aan te houden.

Hoe gebruik ik koffiepads?

Het gebruik van een koffiepad is zeer eenvoudig. Dit is ook de voornaamste reden waarom de koffiepad op de markt is gekomen: het gemak! Koffiepads zijn altijd gemaakt voor 1 kopje koffie. Sommige apparaten maken het mogelijk om twee pads te gebruiken, hierdoor kun twee kopjes koffie tegelijk zetten.

De koffiepad leg je in een koffiepad apparaat. De meeste koffiezetapparaten voor pads hebben een filterhouder waar de pad ingelegd moet worden. Wanneer je de pad in de houder hebt geplaatst kan je het deksel van het apparaat dicht doen. De koffiepad komt nu klem te zitten. Vervolgens perst de koffiemachine water door de koffiepad heen. Door de extractie (daar waar het water de koffie raakt) ontstaat er koffie. Deze koffie stroomt onder het koffiezetapparaat weer uit de machine. Zo heb je binnen enkele seconden een lekker bakje koffie gezet met de koffiepad.

Waar komt de koffiepad vandaan?

De koffiepad is een uitvinding van Douwe Egberts. Dit grote koffiemerk gaf direct een naam aan de koffiepad en de koffiepadmachines, namelijk Senseo. Zij hadden met Senseo patent op het maken van de koffiepad. De techniek en het concept werd door Well design ontwikkeld en Philips optimaliseerde het verder tot in de puntjes. Inmiddels heeft Douwe Egberts geen patent meer op de koffiepad. Dat wil zeggen dat iedereen koffiepads mag ontwikkelen, produceren en verkopen.

Het woord koffiepad heeft zijn naam te danken aan het engelse woord voor kussentje, namelijk pad. De koffiepad heeft veel weg van een kussentje. Hij ziet er niet alleen zo uit, de koffiepad voelt ook nog eens zacht aan.

Wat voor koffiepads zijn er allemaal?

Mild, medium, dark roast, cafeïnevrij en zelfs met een mokkasmaakje. Er zijn heel veel verschillende soorten koffiepads op de markt. Deze koffiepads vallen allemaal onder de zwarte koffie. Er zijn ook koffiepads waar je cappuccino, latte macchiato of andere melkkoffies mee kunt maken. Deze pads zijn al voorzien van koffiecreamer. Deze pads met koffie en melkpoeder zijn iets groter dan een koffiepad met bijvoorbeeld alleen gemalen koffie.

Ook zijn er koffiepads verkrijgbaar met vanillesmaak, karamel of cacao. Ook zijn er pads te koop waar thee in zet of je chocolademelk mee kunt zetten. En wanneer de pad uit het buitenland komt, een andere cultuur heeft en hier tijdelijk verblijft is het een expad.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten en maten pads te koop. Naast alle verschillen in koffie is er ook verschil in merk. Zoals eerder aangegeven heeft Senseo (Douwe Egberts) geen patent op de koffiepad en mag iedereen een koffiepad op de markt brengen. Ben je nou wel een fan van het gemak van de koffiepad? Maar wil je koffie met echte verse melk zetten? Dan heeft Philips Senseo de Philips Senseo Melkopschuimer voor jou te koop. Hoef je ook niet meer duizelig te worden van alle mogelijkheden aan pads.

De beste merken koffiepads

De grondlegger van de koffiepad zit zeker bij de beste merken pads. Senseo is een van de meest verkochte koffiepad op het moment. Koffiepads van Senseo zijn in prijs- kwaliteitverhouding de beste koffiepads van 2024. De pads zijn op veel plekken te koop en ook makkelijk online te bestellen. De koffiepads van Senseo zijn regelmatig in de aanbieding en via internet kun je makkelijk grotere aantallen koffiepads kopen. Zo bespaar je geld en tijd.

Na Senseo is Perla een van de betere merken op het gebied van de koffiepad. Perla is het huismerk van supermarkt Albert Heijn. Perla heeft koffiepads in allerlei varianten te koop. Niet alleen is er een ruime keus in verschillende soorten zwarte koffie’s. Ook Perla’s pads zijn er in verschillende variaties. Denk hierbij aan medium roast of dark roast. Ook heeft het huismerk decaf koffiepads te koop.

Ook horen de koffiepads van de HEMA zeker thuis in de rubriek beste merken koffiepads. Het huismerk van de Hema heeft namelijk ook een van de betere pads te koop. Ook heeft het merk verschillende variaties te koop zoals een medium roast koffiepad, darkroast en de decaf variant.

Welke koffiepads zijn geschikt voor het Senseo koffiezetapparaat?

Alle koffiepads zijn geschikt voor het Seneso koffiezetapparaat. Het is wel belangrijk om de juiste padhouder te gebruiken. De koffiezetapparaten beschikken soms over verschillende soorten houders. Zo heb je een houder voor een koffiepad of voor 2 pads. Ook zijn er speciale houders met een andere filtertechniek. Deze zijn ook beschikbaar voor zowel 1 als voor 2 koffiepads. De houder waarin 2 pads horen, is ook geschikt voor de grotere koffiepads. Dit zijn meestal de pads voor melkvarianten koffie, zoals de cappuccino en latte macchiato.

De koffiepadmachine is het halve werk

Toen ik op visite was en een bakje koffie voorgeschoteld kreeg werd ik aangenaam verrast door de smaak. Ik zou het niet geloven als deze koffie met een koffiepadmachine is gezet. De koffie vond ik namelijk waanzinnig lekker. Was het dan omdat ik die dag nog niet eerder koffie had gehad? Nee, ik had die ochtend al mijn eigen vertrouwde kopje op. Was het dan omdat deze met liefde voor mij was gezet? Mogelijk! Was het dan omdat ze de beste koffiepadmachine in huis hebben? Want de temperatuur was perfect en de hoeveelheid zorgde dat ik meer wilde. Natuurlijk ook de complexiteit aan smaken zorgde voor een heerlijk bakje. Ja! Ik wist het zeker!

Dit was de beste koffie van de dag. Nietsvermoedend vroeg ik welke bonen ze gebruikten, want deze koffie moest toch op zijn minst een grote naam hebben? Niets bleek minder waar. Het was een b-merk koffiepad die ik wel eerder had gehad. Een goede koffiepad maar bijzonder zou ik hem niet omschrijven. Het bleek de koffiepadmachine die deze koffie zo lekker maakte. In combinatie van de klassieke ‘met liefde gezet natuurlijk’.

Wat voor koffie zit er in een koffiepad?

In een koffiepad zit gemalen koffie. Maar wat voor koffie is dat? Van welke bonen zijn koffiepads gemaakt? Dat verschilt per soort. Koffiebonen worden meestal onderverdeeld in Arabica en Robusta. Er zijn pads die alleen van Robusta bonen zijn gemaakt en je hebt koffiepads die 100% Arabica zijn. Ook zijn er koffiepads die een combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen hebben.

Ook verschilt de herkomst van de inhoud van een koffiepad. Sommige merken kiezen voor blends. Dit houdt in dat de koffiepad uit meer dan een regio is samengesteld. De zogenaamde single origin geeft aan dat een koffiepad koffie bevat die uit een regio of van dezelfde plantage afkomstig is.

De meeste koffiepads bevatten 7 gram gemalen koffie. Dit kan per merk verschillen, maar de meeste pads zullen tussen de 7 en de 9 gram gemalen koffie bezitten.

Cafeïnevrije koffiepads

Cafeïnevrije koffiepads, ook wel de decaf koffiepad genoemd. Het is een koffiepad die de decaf benaming mag dragen omdat hij minder dan 0,1 milligram cafeïne heeft. Doordat je koffie nooit helemaal zonder cafeïne kunt maken is de decaf term een betere dan cafeïnevrij, want geheel cafeïnevrije koffie bestaat technisch gezien niet. Echter is minder dan 0,1 milligram cafeïne zo weinig dat het verwaarloosbaar is. De meeste thee en andere cafeïne-houdende dranken bezitten meer dan de hoeveelheid een decaf koffiepad heeft.

Herbruikbare koffiepads

Goedkoper met de herbruikbare koffiepad

Omdat koffiepads single-use zijn kunnen ze prijzig worden. Vooral bij fervente koffieliefhebbers of in grote huishoudens gaat er heel wat koffie doorheen gedurende de dag. Bij grootverbruikers kan koffiedrinken dus een dure hobby worden wanneer je gebruik maakt van de. voorverpakte koffie’s voor single-use, zoals de Senseo. Wat kan schelen in de kosten is het gebruiken van herbruikbare koffiepads. Deze pads worden ook wel hervulbare pads genoemd en kunnen je aardig wat kosten besparen op langer termijn.

Kiezen van koffie in de pads

Niet alleen kan je goedkoper uit zijn met een herbruikbare koffiepad, het brengt je ook nog eens een wereld aan mogelijkheden. Je kan namelijk alle soorten koffie kiezen die jij wilt gebruiken voor je bakje gezet met de Senseo. Een hervulbare koffiepad geeft je de keuze om vrijwel alles zelf te bepalen. De herkomst van de koffie, de soort koffie en manier waarop hij is gebrand. Daarnaast kun je de maalgraad ook zelf bepalen. De maalgraad is de fijnheid waarin de koffie gemalen is. Je kan bijvoorbeeld de koffie zelf malen zodat je altijd verse koffie hebt met je Senseo koffiepad apparaat.

Duurzame koffiepads

Het gebruik van de herbruikbare koffiepad is een duurzame optie in vergelijking met de voorverpakte koffiepad. Het proces om koffiepads te maken kost bijvoorbeeld energie. Ook de verpakking waarin koffiepads worden bewaard is onderheven aan een proces dat niet erg duurzaam is. Wanneer je zelf koffiebonen gaat kopen is de verpakking misschien evenveel, maar er kan meer koffie in een zak zitten. Wanneer je deze twee met elkaar gaat vergelijken kun je veel meer uit 1 zak koffie halen. Doordat je gebruik maakt van een hervulbare koffiepad heb je minder vaak een zak nodig. Wel is het zo dat je de herbruikbare koffiepad moet schoonmaken, maar nog steeds zal het vullen van je eigen koffiepad een duurzamere handeling zijn dan de single-use koffiepad.

Koffiepad geschikt voor alle koffiepad apparaten?

Ja, een koffiepad is universeel en past in alle apparaten die gemaakt zijn voor de koffiepad. Maar! Er zijn wel verschillen in sommige diktes van de koffiepad. Koffiepads voor bijvoorbeeld cappuccino zijn dikker ten opzichte van de “regular” koffiepad. Koffiepad apparaten kunnen meerdere padhouders hebben. Er is een koffiepadhouder voor een regular koffiepad en er zijn houders die dieper zijn. In deze diepere variant passen twee regular koffiepads op elkaar zodat je twee kopjes koffie tegelijk kunt zetten. Wanneer je een dikkere koffiepad hebt met een melkvariant, zoals de cappuccino, moet je deze in de diepere koffiepadhouder doen.

Vette bonen en het koffiepad koffiezetapparaat

Vette koffiebonen kunnen problemen opleveren met koffiemachines, maar bij koffiezetapparaten met een koffiepad zal je daar weinig last van hebben. Het is vooral bij volautomaten koffiemachines dat een vette koffieboon oorzaak is van bijvoorbeeld verstoppingen. Dit komt omdat koffiebonen een laagje vet achterlaten in de machine, het gaat voornamelijk om het gedeelte waar de hele boon wordt gemalen en de koffie in mindere mate gefiltert door de machine loopt.

Wanneer je van de vettere koffiebonen houdt is een koffiepadmachine een handig apparaat die weinig problemen zal geven. In principe zijn alle koffiebonen vet, maar wanneer een boon langer en/of heter gebrand wordt komt er meer vet naar buiten. Dit zijn vaak de dark roast pads. Dankzij de filter waar de koffie in zit, blijft het meeste vet in het filter zitten.

Beste koffiepads

Senseo koffiepads

De beste koffiepads zijn die van Senseo. Zij weten je elke keer te verrassen met hun goede kwaliteit met herkenbare smaak. Zij hebben de beste koffiepads al tijden te koop. Maar naast de reguliere smaken weet Senseo ook elke keer de beste te zijn in het ontwikkelen van nieuwe smaken pads.

Douwe Egberts koffiepads

Een beste goede tweede is de koffiepad van Douwe Egberts. Het vertrouwde merk Douwe Egberts weet zichzelf weer goed te onderscheiden met herkenbare smaken in de pads. De beste koffiepads van Douwe Egberts zijn de Aroma Rood.

Kanis en Gunnik koffiepads

Zowel de dark roast als regular pads van Kanis en Gunnik zijn goede pads. De prijs- kwaliteitverhouding is het beste. Regular pads zijn de beste koffiepads voor het grote publiek. Deze pads zijn namelijk mild en rijk aan smaak. De dark roast pads van Kanis en Gunnik zijn pittig en worden onder de pittige koffiedrinker als beste koffiepad beschouwd.

Meestgestelde vragen over koffiepads

Mag een koffiepad bij het GFT?

Ja en nee. Het advies is tot nog toe om koffiepads niet bij het groenafval te doen. Koffiepads moeten volgens de organisatie milieu centraal nog steeds bij het restafval. Dit komt omdat er nog steeds koffiepads worden gemaakt met plastic in het papier. Het merk Senseo is inmiddels helemaal overgaan op composteerbare koffiepads, maar andere pads nog niet.

Hoe lang is een koffiepad houdbaar?

Op de meeste verpakkingen staat dat de koffiepads een jaar houdbaar zijn. De verpakking waar de koffiepads inzitten zal de koffiepads beschermen tegen weersinvloeden zoals daglicht en vocht. Maar de koffie in een koffiepad is al gemalen waardoor hij gevoeliger is en sneller zijn smaak zal verliezen dan hele koffiebonen.

Hoe moet je koffiepads bewaren?

De beste plaats om koffiepads te bewaren is op een koele en droge plek. Ook is het verstandig koffiepads zo veel in het donker te bewaren. Dit advies geldt overigens niet alleen voor koffiepads maar voor alle koffie. Wil je je koffie toch zichtbaar hebben? Ga dan niet voor iets transparante potten maar kies bijvoorbeeld een mooi blik.

Waar moet ik op letten bij het kopen van koffiepads?

Wanneer je koffiepads koopt kun je letten op de manier waarop de koffie is gebrand. Wordt een koffiepad aangeduid met dark roast, dan zal hij sterker smaken. Wil je een mildere variant, of zoek je een koffie met een nootachtige smaak? Kies dan een koffiepad met bijvoorbeeld mokkasmaak. Let ook op of de koffiepad melk bevat, cappuccino koffiepads zijn dikker en moeten in een andere koffiepadhouder.