Beste koffiemolens 2024

Met de beste koffiemolens 2024 zorg je voor een heerlijk bakje koffie met vers gemalen bonen. Maar wat is een koffiemolen en hoe werkt dat eigenlijk? Op deze pagina lees je alles over het malen van koffie met een koffiemolen. Ook vertel ik waar je op moet letten bij het kopen van een koffiemolen èn heb ik een top 4 beste koffiemolens 2024 voor thuis gemaakt.

Beste koffiemolen 2023 Melitta maler voor thuis
Foto van melitta.nl

Wat zijn de beste koffiemolens van 2024?

Een goede koffiemolen voldoet aan een aantal belangrijke criteria, waarvan de belangrijkste is om aan jouw wensen te kunnen voldoen. Als eerste zal ik het misverstand de wereld uithelpen door te vertellen dat een dure koffiemolen niet goed hoeft te zijn, en een goedkope koffiemolen misschien wel eens de beste keuze kan zijn. Daarnaast moeten de mesjes of maalschijven van de koffiemolen niet slijten en niet te heet worden. Ook moet een goede koffiemolen geen smaak afgeven en moeten de beste koffiemolens gebruiksvriendelijk zijn.

Top 4 beste koffiemolens

Verschillende koffiemolens

Er zijn verschillende soorten koffiemolens. Je hebt elektrische koffiemolens en handmatige koffiemolens. Beide koffiemolens kennen zo hun eigen voordelen. Zowel elektrische als handmatige koffiemolens hebben verschillende standen om de koffie te malen. Sommige malers hebben 1 stand, andere meerdere standen of kunnen zelfs op elk mogelijke stand gedraaid worden.

Er zijn dus veel verschillende soorten en maten koffiemolens. Het gros valt in te delen in de volgende twee categorieën:

  • Elektrische koffiemolens
  • Handmatige koffiemolens

Elektrische koffiemolens

De elektrische koffiemolen werkt op elektriciteit en is gedeeltelijk automatisch. Het grote voordeel van een elektrische koffiemolen is de consistentie. Dat wil zeggen dat de bonen worden gemalen in dezelfde stand, hierdoor krijgt de gemalen koffie dezelfde dichtheid. Echter is dit niet bij de elektrische koffiemolens waar de gemalen koffie in dezelfde ruimte blijft. Daar zal de koffie steeds fijner worden; hoe langer je maalt hoe fijner de koffieboon.

Er zijn elektrische koffiemolens waarbij de gemalen koffie in een aparte bak wordt opgevangen. Deze bevindt zich onder de mesjes of maalschijven. Doorgaans kun je elektrische koffiemolens met een aparte opvangbak ook instellen in de grofheid van de maling. Het nadeel van een elektrische koffiemolen ten opzichte van een handmatige koffiemolen is de temperatuur. Maalschijven kunnen namelijk heet worden. Wanneer maalschijven heet worden tijdens het malen van koffiebonen kan de koffie verbranden. Hierdoor ontstaat een bittere smaak.

Handmatige koffiemolens

Handmatige koffiemolens zijn koffiemolens waarbij je zelf het tempo van het malen bepaalt. Bij een handmatige koffiemolen moet je zelf een draaiende beweging maken waardoor het mechanisme van binnen in de beweging komt. Bij handmatige koffiemolens is het mechanisme vaak gemaakt van maalschijven. Dit is omdat je met mesjes zo hard zou moeten malen dat je misschien wel zou opstijgen. Net zoals elektrische koffiemolens hebben de handmatige koffiemolens ook verschillende soorten maalschijven. Er zijn bijvoorbeeld maalschijven van RVS en keramiek.

De beste koffiemolens 2024 met RVS en keramische maalschijven

Keramische maalschijven staan bekend om hun duurzaamheid. Ze zijn zeer slijtvast, daarbij worden ze minder snel heet en geven ze geen geur of smaak af. Dit maakt dat handmatige koffiemolens met keramische maalschijven populair zijn onder de echte fijnproever. Ondertussen zijn de Roestvrij stalen schijven ook oersterk en inmiddels bijna net zo goed als de keramische. Daarbij komt dat RVS makkelijker schoon te maken is en goedkoper, dus ook zo zijn voordelen heeft.

Beste hand koffiemolen 2023 bruin met koffiebonen
Foto van Yijie Miao via Unsplash

Beste koffiemolens voor thuis

Om thuis lekkere koffie te zetten hoef je geen grote glimmende apparaten in huis te halen waar je een fortuin voor moet betalen. De beste koffiemolens voor thuis hoeven helemaal niet duur te zijn. Er zijn goedkope koffiemolens die niet onderdoen voor een professioneel bakje koffie.

Wanneer je een koffiemolen voor thuis hebt kun je ten eerste altijd je koffie vers malen. Hierdoor wordt een bakje koffie al lekkerder. Daarbij kan je de maalgraad van de koffie zelf bepalen en maak je koffie zoals jij hem wilt. Ook kun je de koffiemolen aanpassen op het apparaat waar je de koffie voor gaat malen. Wanneer je koffie maalt voor een French Press (ook wel cafètiere genoemd) zal je een grovere maling gebruiken dan voor bijvoorbeeld filterkoffie.

Dit is beste de koffiemolen van Nederland

De beste koffiemolen van 2024 is van Nederlandse bodem. Het gerenommeerde merk Moccamaster komt met een vernieuwde versie van de koffiemolen. De Moccamaster koffiemolen KM5 is de opvolger van de Moccamster KM4. Goed was hij zeker, maar nu is deze op zijn best. Vernieuwd, duurzaam, oersterk en degelijk zijn de machines van dit betrouwbare Nederlandse koffiemerk.

Beste koffiemolen 2024 Moccamaster KM5

De moccamaster koffiemolen KM5 uitgelicht

De koffiemaler van Moccamaster is een molen met een krachtige motor. Ondanks zijn kracht is de Moccamaster een van de meest fijne koffiemolen om thuis te gebruiken. Hij is namelijk erg stil in vergelijking met de andere koffiemolens. Dit is een groot voordeel ten opzichte van alle andere malers. Daarnaast is deze molen efficiënt en super snel. Hij maalt namelijk 60 gram koffiebonen in minder dan 30 seconden. Dit allemaal doet hij in in de maling die jij wilt en is eenvoudig te bedienen dankzij de draaiknop. Je kunt deze traploos instellen en er zijn 9 standen aangegeven. Hierdoor kun je de koffiemolen voor allerlei verschillende soorten koffiemethoden gebruiken. Uiteraard is de stand voor een Moccamaster, het beste koffiezetapparaat filter 2023.

De beste manier voor de meest verse koffie

Om het meest vers bakje koffie te krijgen moet je de bonen zo vers mogelijk houden. De beste manier is om de koffiebonen op het laatst pas te malen, vlak voordat je er koffie mee gaat zetten. Je gebruikt dus een koffiemolen als stap voor het koffiezetten zelf. (Eigenlijk is dit een onderdeel van het koffiezetten maar niet iedereen kiest ervoor om dit zelf te doen. Vers is lekker, maar gemak kan ook lekker zijn.)

De smaak en geur van koffie komen vrij wanneer je het met de koffiemolen maalt. Eenmaal in aanraking met zuurstof verliest het zijn smaak sneller. Daarom is het de beste manier voor de meest verse koffie je bakje direct na het malen te zetten. Wil je toch niet zoveel moeite doen voor een vers bakje koffie? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koffiecupmachine. De beste koffiecups 2024 zijn namelijk vaccuum verpakt. Dit is een van de manieren om koffie – na het malen – zo vers mogelijk te houden.

Koffiemolen voor filterkoffie

De meeste koffiemolens worden voor filterkoffie gebruikt. Filterkoffie is een manier om koffie te zetten die al eeuwenlang bestaat. De techniek is in de loop van de tijd iets verandert maar komt op hetzelfde neer; water over gemalen koffie in een papieren filter opschenken. Deze manier van opschenken is ideaal in combinatie met een koffiemolen voor thuis. Het opschenken kan met de hand of met een koffiemachine. De beste koffiezetapparaten filter 2024 zijn een perfecte keuze voor je zelfgemalen bonen met de koffiemolen.

Met een koffiemolen voor filterkoffie heb je altijd verse koffie. Ook bepaal je zelf in welke grofheid of fijnheid jij de bonen gemalen wilt hebben. Op deze manier maak je met de beste koffiemolen de lekkerste en meest verse filterkoffie voor thuis. Daarnaast is het soms goedkoper om koffiebonen zelf te malen met een koffiemolen.

Koffiemolen kopen

Een koffiemolen kopen wordt steeds gebruikelijker. Het aantal mensen dat hun koffie zelf maalt is de laatste jaren fors toegenomen. Dit maakt een koffiemolen kopen leuker en makkelijker, het aanbod is namelijk ook groter. Er zijn zelfs zo veel koffiemolens te koop dat je erin kunt verslaan. Vooral wanneer je nog niet zoveel afweet over een maler. Ik hoop dat je genoeg informatie hebt gekregen over een koffiemolen zodat je sneller weet welke je wilt kopen. Je kan natuurlijk eentje kiezen uit de top 4 beste koffiemolens 2024, maar ook zelf kijken en vergelijken. Hier vind je de goedkoopste koffiemolens op bol.

Koffiemolens vergelijken

Wanneer je koffiemolens gaat vergelijken kun je een aantal aspecten naast elkaar leggen. Het doel van koffiemolens vergelijken is om de beste koffiemolen voor jou te selecteren. Je begint dus eigenlijk met de grootste verschillen. Bij koffiemolens zijn dat de elektrische of de handmatige. Wanneer je gaat kijken naar de voor- en nadelen zul je waarschijnlijk een voorkeur hebben. Daarnaast kan je per koffiemolen bekijken welke materialen mesjes je wilt gebruiken.

De top 4 beste koffiemolens 2024 beschikken over goede mesjes of maalschijven . Als persoonlijke voorkeur kun je kijken naar de inhoud. Dit maakt een apparaat niet beter kan hierdoor het beste bij je wensen aansluiten.

Antieke koffiemolens

Vintage, kunst, antiek of stoffig en oud. Het is maar net hoe je het bekijkt. De antieke koffiemolens blijven waanzinnig mooi en ook populair. Het zijn oersterke apparaten, ze hebben immers al een aardige tijd weten te overbruggen. Voor de sier zijn ze een geweldige eye-catcher en goede koop. Echter zijn antieke koffiemolens soms iets minder geschikt om ook lekkere koffie te zetten.

Oude vintage Beste koffiemolen van hout
Foto van to Rasa Kasparaviciene via Unsplash

Het wil nog wel eens zo zijn dat de oude smaak er gewoonweg niet meer uit lijkt te gaan. Hoe goed je een antieke koffiemolen ook schoonmaakt, je koffie blijft een muffig smaakje hebben. Zonde! Wil je toch een antieke koffiemolen gebruiken? Maal dan een kopje ongekookte rijst met de molen, hierdoor wordt hij gereinigd en kan het zijn dat de smaak verbetert.

meestgestelde vragen

Waarom een koffiemolen kopen?

De meeste mensen kopen een koffiemolen zodat de koffie het verst blijft. Door zelf de koffie met een koffiemolen thuis te malen kun je de versheid bepalen. Wanneer je de koffie maalt vlak voordat je er koffie van zet haal je de beste smaken uit de koffie.

Wat is de beste elektrische koffiemolen?

Een goede elektrische koffiemolen voldoet aan een aantal criteria. Het is belangrijk dat de maalschijven of mesjes bestaan uit slijtvast materiaal. Ook moet je opletten of een elektrische koffiemolen ingesteld kan worden op de duur en/of grofheid van het malingsproces. De beste elektrische koffiemolens 2024 staan in de top 4.

Wat is een goede hand koffiemolen?

Een goede koffiemolen is een molen met maalschijven. Hierdoor hoef je niet als een malle te malen, maar doet de koffiemolen het meeste werk. De maalschijven worden smaller, dit noemen ze conische maalschijven. Hierdoor kost het je minder kracht. Daarbij zijn RVS of keramische maalschijven een goede keuze voor een hand koffiemolen.

Welke goedkope koffiemolen is het beste?

Een goede koffiemolen qua prijs- en kwaliteitverhouding is de elektrische koffiemolen van Bosch. Met de binnenkant en mesjes van RVS is hij slijtvast, geeft hij geen smaak af en is gemakkelijk schoon te houden. De Bosch TSM6A013B koffiemolen staat in de top 4 beste koffiemolens 2024.

Wat is het verschil tussen een koffiemolen en een koffiemaler?

Alleen de spelling. Er is geen verschil tussen een koffiemolen en een koffiemaler. Beide apparaten doen precies hetzelfde: Het malen van koffiebonen. Een koffiemolen is vernoemd naar het apparaat zelf, een koffiemaler naar wat hij doet: het malen van koffie. Kortom, je kunt dus maling hebben aan het verschil. Want dat is alleen de benaming.