Beste melkopschuimers

De lekkerste cappuccino maak je met een goede melkopschuimer. Maar wat is de beste melkopschuimer 2023? En welke is het best voor jou? In dit artikel kun je de top 3 beste melkopschuimers vergelijken in een handig overzicht. Ook schrijf ik waar je op moet letten bij het kopen van een melkschuimapparaat.

Philips Senseo beste melkopschuimer 2023 elektrisch
Foto via philips.nl

Wat is de beste melkopschuimer 2023?

Wanneer je gaat zoeken naar een goede melkopschuimers verzuip je zowat in de melkschuim. Het aanbod aan deze apparaten is ontzettend groot, evenals het verschil in kwaliteit. Toch kan je na een beetje onderzoek al gauw ontdekken waar je op moet letten bij het kopen van een goede melkopschuimer. Om je daarbij te helpen heb ik een overzicht gemaakt en de belangrijkste informatie op deze pagina samengevat.

Top 3 beste melkopschuimers

Verschillende soorten melkopschuimers

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers. Het gros valt in te delen in de volgende categorieën:

  • Elektrische melkopschuimers
  • Melkopschuimers op batterijen
  • handmatige melkopschuimers

Van alle type melkopschuimers vind je op deze pagina een overzicht met de beste merken. De top 3 beste melkopschuimers 2023 bestaan allemaal uit elektrische melkopschuimers. Deze apparaten komen verreweg het beste uit de test. Ze geven de stevigste schuim in een korte tijd en zijn daarbij erg makkelijk in gebruik. Ook is het mogelijk om meerdere instellingen bij de apparaten te kiezen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de melk alleen te verwarmen en of opschuimen. Hierdoor kiezen de meeste mensen nu voor deze melkopschuimer.

Waar komt de melkopschuimer vandaan?

De melkklopper, melkschuimer of zoals ik het hier noem: ‘de melkopschuimer’ is populair. Het is een apparaat wat niet meer weg te denken is uit de keuken van de koffieliefhebber. Een melkopschuimer is een huishoudelijk apparaat waar je melk kunt opschuimen. In combinatie met de beste koffiemachine kun je thuis zelf de lekkerste cappuccino’s maken. Het schuimen van melk gebeurt meestal met warme melk die vervolgens in de koffie wordt gedaan. Op deze manier wordt er speciale koffie gemaakt, zoals een cappuccino of latte macchiato. Sommige mensen vinden koffie lekkerder met een scheutje melk. Om ervoor te zorgen dat de koffie niet direct afkoelde werd de melk verhit. Terwijl men de melk verwarmde ontstond het idee om het op te kloppen met de garde. Al snel ontstonden er meerdere manieren om de melk mee op te kloppen.

Hoe kan je melk opschuimen?

Melk kan je op allerlei verschillende manieren opschuimen. Zoals hierboven geschreven begon het allemaal met de hand en een garde. Om melk goed op te schuimen kun je een apparaat gebruiken. In beide gevallen, zowel met de hand als het elektrisch opschuimen van melk, wordt er lucht in de melk geklopt. Doordat er hele kleine luchtbelletjes in de melk komen ontstaat er schuim. Een goede melkopschuimer maakt stevige schuim en verwarmt de melk tot de juiste aantal graden.

Elektrische melkopschuimers

Wanneer je een elektrische melkopschuimer koopt zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Wellicht vind je het belangrijk of het apparaat BPA-vrij is, is het van waarde dat je ook koud kan opschuimen of dat hij meer dan 1 cappuccino tegelijk kan maken.

De top 3 beste melkopschuimer 2023 beschikken allemaal over functies die belangrijk zijn. Wil je toch een andere kiezen of zelf bepalen wat voor jouw de beste melkopschuimer 2023 wordt? Dit zijn de 3 onderwerpen waar je op kunt letten bij het kopen van een goede melkopschuimer:

  • Inhoud
  • koud opschuimen
  • antikleeflaag

Inhoud beste melkopschuimer 2023

De meeste melkopschuimers kunnen rond de 120ml melk opschuimen en ongeveer 240ml opwarmen. De Jura melkopschuimer heeft een grotere capaciteit. Dus wanneer 2 royale cappuccino’s in 1 keer wilt zetten is bijvoorbeeld deze het beste voor jou.

Koud opschuimen beste melkopschuimer 2023

Daarnaast kun je letten of de elektrische melkopschuimer beschikt over het opschuimen van koude melk. Niet alle melkopschuimers kunnen schuimen zonder ook te verhitten. Daarnaast kunnen ze ook niet allemaal verhitten zonder op te schuimen. Wil je dat de elektrische melkopschuimer deze functies wel heeft? De top 3 beste melkopschuimers 2023 hebben alle functies.

Antikleeflaag beste melkopschuimer 2023

De beste melkopschuimers in 2023 hebben ook allemaal een antikleeflaag. Dit zorgt ervoor dat hij gemakkelijk te reinigen is. Wil je ook dat hij vaatwasserbestendig is? Kijk dan bij de specificaties of de opschuimer hiervoor geschikt is.

Beste melkopschuimer 2023 op batterijen

De melkopschuimer op batterijen is een opklopper die ook elektrisch is maar zijn stroom dus haalt uit batterijen. Hierdoor is hij iets minder krachtig, vooral wanneer de batterijen al wat ouder zijn. Toch is een melkopschuimer op batterijen een handige manier om melk mee op te schuimen. Vooral wanneer je houdt van simpel, maar zelf niet wilt kloppen is deze melkopschuimer de beste keuze.

Handmatige melkopschuimers

Naast de elektrische melkopschuimers en melkopschuimers op batterijen, zijn er ook handmatige melkopschuimers. Deze melkopschuimers kennen veel voordelen. Zo is de handmatige melkschuimer gemakkelijk mee te nemen en kan je hem altijd gebruiken. Je hebt geen elektriciteit of batterijen nodig. Dit is ook een van de redenen dat de melkopschuimers mee op reis worden genomen. Het is de ideale tool om voor de tent of in je caravan te genieten van een cappuccino met heerlijk zelf opgeklopte melk. Het scheelt een hoop denkwerk en kost je geen geld voor elektriciteit. Het enige nadeel is dat je even in actie moet komen om de melk ook goed opgeklopt te krijgen. Na een aantal keer oefenen kan je de melk precies zo opschuimen hoe jij het lekker vindt.

Hoe werkt een handmatige melkopklopper?

Een handmatige melkopklopper bestaat uit 2 onderdelen, namelijk een melkkan en een hendel met platte zeef. Handmatige melkopschuimers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, bijvoorbeeld van RVS of glas. De meeste kannen zijn geschikt om direct op de hittebron te plaatsen. Wanneer de melk eenmaal is verwarmd moet je de hendel op en neer laten gaan. Hierdoor komt het melk door de zeef en ontstaan er luchtbelletjes in de melk. Wanneer de melk te warm is zal het minder makkelijk schuimen. Ook is er een verschil tussen het merk en soort melk. De ene melk zal beter schuimen dan het andere.

Welke melk schuimt het beste?

Hoe goed je melk kan opschuimen hangt af van de melk die je gebruikt. De beste melk om op te schuimen is die veel eiwitten en vetten bevat. Over het algemeen is dat volle melk, maar ook havermelk en andere plantaardige melken doen tegenwoordig niet meer onder. Er zijn speciale ‘Barista’ edities ontworpen voor het opschuimen van de melk. Vaak is er aan deze edities eiwitten en/of vetten toegevoegd waardoor hij beter opschuimt. Wanneer je toch melk van een koe wilt opschuimen kies je het beste voor volle melk. Deze bevat namelijk van zichzelf genoeg voedingsstoffen die gemakkelijk op te schuimen zijn.

De beste plantaardige melk om op te schuimen

Plantaardige melk is melk gemaakt van planten, dus eigenlijk koe-aardig. Want dat is aardig voor de koe omdat ie niet meer hoeft te melken, maar dat terzijde.

Wanneer plantaardige melk zich een ‘barista’ label heeft gegeven kun je er vanuit gaan dat deze goed op te schuimen is. Let wel op dat de smaak van plantaardige melk minder lekker is wanneer je hem tè heet maakt. Ook schuimt hij tè heet minder goed. Dit is bij melk van de koe minder snel het geval. Wanneer je kiest voor een plantaardige melk, zoals havermelk, amandelmelk, kokosmelk of sojamelk moet je dus de barista variant hebben om ècht goed te kunnen schuimen. Als je er dan ook nog eens voor zorgt dat je het niet te heet verhit maak je de lekkerste plantaardige cappuccino’s en latte macchiato’s.

meestgestelde vragen

Wat is de beste melkopschuimer 2023?

Een goede melkopschuimer moet natuurlijk voldoen aan jouw wensen. Maar er zijn ook factoren waar je op kunt letten, zoals het materiaal. De meeste melkopschuimers beschikken over een antikleeflaag of zijn gemaakt van materiaal waar de melk niet blijft plakken. In de top 3 zie je de beste melkopschuimers 2023.

Mag een melkopschuimer in de vaatwasser?

Sommige melkopschuimers kunnen in zijn geheel in de vaatwasmachine. Dit betreft de meeste handmatige melkopschuimers. Elektrische melkopschuimers vevatten losse onderdelen, hiervan zullen enkele soms vaatwasbestendig zijn. Lees van tevoren de instructie goed zodat je weet of jouw melkopschuimer vaatwasbestendig is en zo ja; welke onderdelen vooral niet.

Kan je een handmatige melkopschuimer rechtstreeks op de hittebron verwarmen?

Ja en nee. De meeste RVS melkkannen van een handmatige melkopschuimer kan je direct verwarmen. Lees de instructies van het soort melkopschuimer goed. Hierin wordt aangegeven of de opklopper hiervoor geschikt is.

Wat is het verschil tussen een handmatige melkopschuimer en een cafetière?

Vrij weinig! Een cafetière (ook wel een French Press genoemd) heeft gaas waarmee je de koffie langzaam naar beneden drukt en de koffiedik hierdoor op de bodem blijft. Wanneer je melk in de cafetière doet en hem snel op en neer haalt komt er lucht in de melk en ontstaat er schuim. Een multifunctionele tool dus!