Beste waterkoker 2023

Wist je dat je koffie ook zonder koffiezetapparaat kunt maken? En dit misschien wel de lekkerste koffie kan zijn?! Er zijn namelijk tal van manieren waarbij jij helemaal zelf je koffie kunt opschenken. Niet! Oh jazeker. Echt? Hoe dan!? Met een goede waterkoker bijvoorbeeld. Wil jij je verse koffie zelf opschenken met een waterkoker? Op deze pagina lees je wat de beste waterkoker op dit moment is. Ook vind je hier de verschillende manieren waarop je koffie met een waterkoker kunt zetten.

Beste-waterkoker-van-glas
Foto van Engin Akyurt via Unsplash

Wat zijn de beste waterkokers 2023?

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten waterkokers. Een goede waterkoker voldoet aan de veiligheidseisen en is vriendelijk in gebruik. De beste waterkokers zijn gemaakt van hoog kwalitatieve materialen die lang mee kunnen gaan. De materialen waaruit waterkokers bestaan moeten goed bestand zijn tegen heet water. Je hebt bijvoorbeeld waterkokers gemaakt zijn van glas, metaal of kunststof. De beste waterkokers mogen geen giftige stoffen maken of deeltjes loslaten. Daarnaast is en blijft de allerbeste waterkoker natuurlijk eentje die voldoet aan jouw persoonlijke wensen! Zoals bijvoorbeeld het kunnen instellen van de temperatuur, een warmhoudfunctie of een LED lampje. Hieronder zie je de top 3 vind je de beste waterkokers van 2023.

Wat is een waterkoker?

Waterkokers zijn de opvolgers van de fluitketel. Beide hebben ze als doel om water tot het kookpunt te brengen. Op deze pagina gaan we het hebben over de elektrische waterkoker. Een waterkoker werkt dus op elektriciteit en kan op deze manier water in een aanzienlijk tempo verhitten tot het kookpunt.

Hoe werkt een waterkoker?

Een waterkoker bevat een reservoir waar het water in komt. In dit waterreservoir zit een verwarmingselement die heel heet wordt. Doordat dit verwarmingselement van de waterkoker in contact staat met het water zal het water in temperatuur toenemen. Er zijn waterkokers waarbij het verwarmingselement uit buizen bestaat die zichtbaar zijn. Echter hebben de nieuwste modellen dit verwerkt in de bodem van de waterkoker. Dit zorgt er onder andere voor dat er minder kalkvorming in het apparaat ontstaat. Dit is gunstig voor zowel de waterkoker als de koffie op thee die je er mee zult maken, want ook dit geeft andere smaken.

Droogkookbeveiliging waterkoker

Een goede waterkoker beschikt over een droogkookbeveiliging. Dit houdt in dat de waterkoker niet aan kan wanneer het waterpeil te laag is of er zelfs geen water in de waterkoker zit. Hierdoor wordt er voorkomen dat er brand of schade aan het apparaat kan ontstaan. Daarnaast beschikken de meeste waterkokers over een automatische uitschakeling wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Echter is dit niet hetzelfde. Een goede waterkoker beschikt over zowel een droogkookbeveiliging als een automatische uitschakel methode.

Welke waterkokers zijn er allemaal?

Er zijn super veel verschillende waterkokers, met allemaal hetzelfde doel: water verhitten. Uiteindelijk leveren ze dus een voor een hetzelfde resultaat. Toch is er een heel arsenaal aan de variëteit in een waterkoker. Als we kijken naar de waterkoker is het eerste wat opvalt van wat voor materiaal hij is gemaakt. De meest voorkomende materialen waterkokers zijn:

  • RVS (roestvrij staal) waterkoker
  • Kunststof waterkoker
  • Glazen waterkoker

RVS waterkoker

De RVS waterkoker is een waterkoker die voornamelijk uit Roestvrij staal bestaat. Deze waterkokers zijn afgelopen jaren erg in populariteit toegenomen. Wanneer een merk de waterkoker RVS noemt wordt er doorgaans mee bedoeld dat de binnenkant (het waterreservoir) van RVS is gemaakt. Het verschilt per merk en type of een waterkoker geheel of gedeeltelijk uit dit materiaal bestaat. De waterkokers zijn geliefd doordat ze lang meegaan en de kans op chemische stoffen minder lijkt dan bij de kunststof waterkokers het geval is. Toch hoeft dit niet zo te zijn en hangt dat van meerdere factoren af. Weet je al dat jij een waterkoker van Roestvrij staal wilt kopen? Bekijk hier dan alle RVS waterkokers.

Voor- en nadelen RVS waterkoker

Een RVS waterkoker is doorgaans robuust en kan dus wel tegen een stootje. Hierdoor is hij wel iets zwaarder dan de gemiddelde (kunststof) waterkoker. Wanneer je een enkelwandige waterkoker van RVS hebt kan deze heet worden aan de buitenkant. Een RVS waterkoker die dubbelwandig is zal niet gauw heet worden aan de buitenkant.

Kunststof waterkoker

Een waterkoker van kunststof was een van de meest verkochte keukenapparaten, tot de opmars van de Roestvrij stalen waterkoker. De kunststof waterkokers zijn iconische apparaten die nog steeds vertrouwd aanvoelen. Dit is tevens een van de meest genoemde redenen van mensen die kiezen voor een kunststof waterkoker; herkenning en vertrouwdheid. Toch is er een trend die zorgt voor verandering en lijkt de kunststof waterkoker langzaam plaats te maken voor waterkokers van RVS of glas.

Voor- en nadelen kunststof waterkoker

Een van de grote voordelen van een kunststoffen waterkoker is het gewicht. Doordat de waterkoker voornamelijk uit kunststof bestaat is hij minder zwaar dan zijn glazen of Roestvrij stalen broertjes en zusjes. Daarbij is een kunststof waterkoker herkenbaar en vertrouwd voor veel mensen. Wat ook leuk is zijn de verschillen in kleuren kunststof waterkokers. Hierdoor is het niet een lelijk apparaat op het aanrecht maar kan de waterkoker met een leuke kleur een echte eye-catcher worden. Het nadeel van kunststof waterkokers is de duurzaamheid van het materiaal en zou je hier je vraagtekens bij kunnen zetten. En een waterkoker gewonnen uit gerecycled materiaal dan? Of blijven ze plastic maken wanneer het niet meer als afvalproduct wordt gezien? Het is maar net hoe je het bekijkt.

Waterkoker van glas

Een van de nieuwste ontwikkelingen bij de waterkokers is een waterkoker van glas. Glazen waterkokers zijn erg hygiënisch en daarom ook een van de beste waterkokers om te kopen. De glazen waterkoker is glad van de binnenkant, hierdoor blijven bacteriën minder snel achter. Daarnaast is de waterkoker geliefd doordat hij transparant is. Je kunt zien wat het water doet en de waterkoker uitzetten wanneer je denkt dat hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Er zijn ook waterkokers te koop met een temperatuurinstelling. Hierbij kun je de hoeveelheid graden instellen en zal de waterkoker stoppen wanneer het water op juiste temperatuur is.

Voor- en nadelen glazen waterkoker

Een groot voordeel van de glazen waterkoker is de schoonheid van glas. In eerste instantie de letterlijke schoonheid doordat bacteriën weinig kans hebben zich aan glas te hechten. Zijn uiterlijke schoonheid is erg persoonlijk en kan zelfs gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld kleuren LED lampjes in de waterkoker. Daarbij staat glas bekend als een duurzaam product. Een nadeel van de glazen waterkoker kan zijn dat hij als zwaar wordt ervaren.

Glazen VS RVS waterkoker

Je komt al snel uit bij een waterkoker van glas of van RVS wanneer je de kunststof links laat liggen. Maar wat is nou het verschil tussen een glazen waterkoker en de waterkoker van RVS? Dat ga ik je vertellen! Ten eerste is natuurlijk het materiaal verschillend. Wel kunnen zowel Roestvrij stalen waterkokers als glazen waterkokers ook plastic bevatten. Denk bijvoorbeeld aan het handvat, de voet en het deksel. Goed, tot zover de overeenkomsten. Een van de grotere verschillen is het gewicht, als is dit sterk afhankelijk van welk merk en soort waterkoker.

Gewicht

De beste waterkoker hoeft niet zwaarder of lichter te zijn. Een waterkoker van glas is zwaar doordat zijn wand dikker is. Een RVS waterkoker zowel enkelwandig als dubbelwandig zijn. Een waterkoker van glas is dat niet. Hierdoor is het voor een glazen waterkoker moeilijker zijn temperatuur voor langere tijd te behouden. Het gewicht wordt mede bepaald of de waterkoker enkelwandig of dubbelwandig is.

Foto van Tanushree Rao via Unsplash

Bekijk hier alle waterkokers.

Enkelwandige en dubbelwandige waterkoker

Het gewicht van een waterkoker wordt mede bepaald of hij enkelwandig of dubbelwandig is. Maar waarom is een waterkoker enkel- of dubbelwandig? Beide uitvoeringen hebben zo hun voor- en nadelen. Zo werkt een dubbelwandige waterkoker isolerend en blijft langer op temperatuur. De enkelwandige is lichter in gewicht en doorgaans ook compacter dan de dubbelwandige waterkoker. Wel verliest een enkelwandige waterkoker sneller zijn temperatuur.

Je ziet vaak dat een RVS waterkoker beschikt over de warmhoudfunctie, dit heeft alles te maken met de dubbelwandige wand. Want wanneer de wand dubbelwandig is, verliest hij minder snel zijn warmte. Ook een waterkoker van kunststof kan dubbelwandig zijn en beschikken over de warmhoudfunctie.

Waterkoker met warmhoudfunctie

De waterkoker met warmhoudfunctie is in opmars. Ook is een van de beste waterkokers eentje met warmhoudfunctie. Maar wat is dat nou eigenlijk? Want waterkokers hebben allemaal de functie om warm te worden. Een water met warmhoudfunctie beschikt daarbij over de mogelijkheid de warmte te behouden. De waterkoker verhit het water tot jouw gekozen temperatuur en behoudt vervolgens deze temperatuur. Dit kan een waterkoker met warmhoudfunctie dankzij de dubbele wand, vervolgens leest hij de actuele temperatuur en verhit hij bij indien nodig.

Waterkoker met temperatuurregeling

Waterkokers met temperatuurregeling zijn multifunctioneel en als je het mij vraagt: de uitvinding van de eeuw! Bij de beste waterkokers met temperatuurregeling kan je namelijk kiezen uit meerdere temperaturen. De meeste waterkokers hebben snelkeuzes tussen de 70 en 100 graden. Ook zijn er waterkokers met temperatuurregeling waarbij je zelfs 40 graden kunt kiezen.

Maar waarom?

Waarom zou je een waterkoker met temperatuurregeling kopen? Een snelkeuze van 40 graden is bijvoorbeeld erg handig voor het maken van babyvoeding. De andere temperaturen worden veelal gebruikt voor koffie en thee. Bovendien scheelt het aanzienlijk in stroomverbruik wanneer een waterkoker niet helemaal naar het kookpunt hoeft.

Koffie maken met waterkoker

Er zijn verschillende zetmethodes om koffie te maken zonder koffiezetapparaat. Je maalt zelf de beste koffiebonen op het moment dat je koffie gaat zetten, zo is de koffie het lekkerst! Bij de meeste manieren om koffie te maken is een waterkoker erg handig. Denk bijvoorbeeld aan opschenkkoffie met filter, of het opschenken zonder filter zoals de Indonesische koffie: ‘Kopi Tubruk’. Daarnaast kun je koffie maken met de waterkoker en een cafetière (French Press) en natuurlijk niet te vergeten oploskoffie.

Koffie maken met filter

Koffie met een filter maken zonder koffiezetapparaat gebeurt meestal met de waterkoker. Wil je een waterkoker kopen om koffie met filter te maken? Dan kun je beter kiezen voor een waterkoker met temperatuurregeling. Op deze manier kan je namelijk gedeeltelijk zelf de temperatuur regelen.

Om koffie met filter en de waterkoker te zetten is het wenselijk om een goede schenktuit te hebben. Op deze manier kun je het water beter over de koffie in het filter opschenken en dus verdelen. Er zijn ook waterkokers die speciaal ontwikkeld zijn voor het zetten van koffie. Deze beschikken over een lange en smalle tuit waardoor het schenken met veel precisie kan worden uitgevoerd.

Koffie maken met cafetière

Voor het zetten van koffie met de cafetière geldt hetzelfde als bij de hierboven genoemde filterkoffie. Je kunt koffie met een cafetière maken door een waterkoker te gebruiken. Bij een cafetière (ook wel French Press genoemd) komt het echter iets minder precies hoe je het water op de koffie schenkt. Een speciale schenktuit is fijn maar een ‘gewone huis, tuin- en keukenmachine volstaat net zo goed. Wel is het zo dat een waterkoker met temperatuurregeling de voorkeur heeft bij mensen die regelmatig koffie met de cafetière maken. Je kunt immers de gewenste temperatuur instellen die je voor het maken van koffie wilt gebruiken.

Welke waterkoker moet ik kopen?

Welke waterkoker je moet kopen? Dat blijft een persoonlijke keuze. Doordat je nu iets meer op deze pagina hebt kunnen lezen over de functies hoop ik dat je een goede keuze kunt maken. De beste waterkoker die je kunt kopen is eentje die voldoet aan jouw eisen. In de top 3 beste waterkokers staan de apparaten voor een gemiddeld gebruik en doeleinden. Deze goede waterkokers zijn geselecteerd op onder andere de prijs- en kwaliteitverhouding en of ze aan de meeste wensen van mensen voldoen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel graden voor koffie opschenken?

De beste temperatuur om koffie mee te zetten ligt tussen de 93 en 96 graden. De temperatuur waarmee water door koffie stroomt bepaalt deels de smaak. Zo kan koffie verbranden wanneer het in contact komt met kokend water, de koffie zal dan een bittere smaak krijgen.

Welke waterkokers zijn BPA vrij?

Tegenwoordig worden bijna alle waterkokers BPA vrij gemaakt. Maar BPA is een weekmaker en weekmakers zijn nodig om kunststof te vormen. Vrijwel alle waterkokers hebben een kunststof onderdeel, maar waar glas of RVS zit; zit geen kunststof.

Hoe moet ik een waterkoker ontkalken?

Een waterkoker ontkalken kun je het beste doen met een universele ontkalker. Deze ontkalkers zijn vriendelijk voor het apparaat en tasten het materiaal dus niet aan. Het is zeer effectief en laat geen nare geuren achter.

Kan ik een waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn?

Een waterkoker kan je ontkalken met azijn of citroen. Let hierbij op dat je het aanlengt en de waterkoker daarna meerdere keren met schoon water aan de kook brengt. Zo reinig je het apparaat goed en blijft er geen schoonmaakazijn achter.

Kan je een ei koken in de waterkoker?

Oh jazeker! Vooral waterkokers met een warmhoudfunctie lenen zich hier uitstekend voor. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een waterkoker. Voor je het weet ben je hem per ongeluk aan het pocheren en vervalt je garantie op zowel een gekookt ei als de waterkoker.