Koffiemachine ontkalken

Het ontkalken van de koffiemachine

Een moetje, maar het ontkalken van de koffiemachine hoort bij goed onderhoud van het koffiezetapparaat. Het onderhouden van de koffiemachine vergt soms geduld en doorzettingsvermogen, toch is het zeker lonend om de koffiemachine regelmatig te voorzien van het juiste ontkalkingsprogramma en ontkalkingstabletten. Wat de beste manier is om jouw koffiemachine te ontkalken lees je op deze pagina.

Koffiemachine ontkalken ontkalkingstabletten in bak
Foto van James Coleman via Unsplash

Reinigingstabletten koffiemachine

Voor het reinigen van de koffiemachine bestaan er speciale reinigingstabletten. Reinigingstabletten zijn reinigingsmiddelen in een handige tabletvorm. De tabletten maken je koffiemachine van binnen weer schoon. Je hebt reinigingstabletten voor de reguliere reiniging en ontkalkingstabletten. Hier vertel ik je meer over de ontkalkingstablet.

Wil je meer weten over de algemene reiniging voor je koffiemachine? Ga dan naar de pagina koffiemachine reinigen.

Ontkalkingstablet koffiemachine

Zoals de reinigingstabletten voor de koffiemachine, zijn er ook speciale tabletten voor het ontkalken van je koffiemachine. Deze ontkalkingstabletten zijn speciaal ontwikkeld om de kalk in koffiemachines te verwijderen. De reguliere reinigingstabletten halen voornamelijk vuil en vet wet weg. Het ontkalken van je koffiemachine doe je dus met de juiste reiningingsmiddelen, en voor het ontkalken heb je dus ook echt ontkalkingsmiddelen nodig.

Reinigingsmiddelen met en zonder ontkalkingsmiddel

Naast het feit dat reinigingstabletten niet allemaal een ontkalkingsmiddel bevat, is het ook belangrijk om de juiste ontkalkingsmiddelen voor jouw machine te gebruiken.

Er zijn ontzettend veel verschillende tabletten te koop, het is belangrijk dat je de juiste reinigingstabletten voor je machine te kopen. Niet alle reinigingstabletten zijn geschikt voor elke koffiemachine. Reinigings- en ontkalkingstabletten zijn afgestemd op de soort koffiemachine.

Andere koffiemachine is andere reiniging

Hoewel het misschien lijkt dat alle koffiemachines hetzelfde zijn, zit er wel degelijk verschil in. Alle volautomaat koffiemachines (bonenmachine) zijn gemaakt van verschillende materialen. Deze materialen vragen ook om verschillende reinigingsmiddelen. Dit geldt voor alle koffiemachines, zoals de halfautomaat koffiemachine, koffiecupmachine, koffiezetaparaten filter en koffiepadapparaten.

Ontkalkingsprogramma koffiemachine

De meeste koffiemachines beschikken over een ontkalkingsprogramma. Dit is een programma waarbij het koffiezetapparaat zelf aangeeft wanneer hij ontkalkt moet worden. Ook geeft hij aan hoe de ontkalking moet worden uitgevoerd. De meeste koffiemachines zijn ingesteld op het aantal bakjes koffie dat is gezet. Dit aantal ligt rond de 100 koppen koffie. De koffiemachine geeft aan dat er een ontkalkingsbeurt moet plaatsvinden wanneer dit aantal is bereikt. Het is dus afhankelijk van het merk koffiezetapparaat en de soort koffiemachine wanneer en hoe je het ontkalkingsprogramma uit moet voeren. Houd je altijd aan de instructies om zo het beste onderhoud aan je koffiemachine te geven.

Beste reinigingsmiddelen koffiemachine Solute merk
Direct naar alle Solute ontkalkingsmiddelen

Ontkalken volautomaat koffiemachine

Het ontkalken van de volautomaat koffiemachine gebeurt vaak volgens het geautomatiseerde reinigings- en ontkalkingsprogramma. De bonenmachine neemt je stap voor stap mee om de ontkalkingsbeurt uit te voeren. De ontkalkingstablet moet volgens instructie opgelost worden in water. Daarna moeten de stappen van het reinigingsprogramma worden doorlopen. Afhankelijk van het merk en de soort koffiemachine, zal dit een kwartiertje tot een half uur duren.

Met de juiste ontkalkingstabletten is deze klus minder vervelend dat het lijkt, wel lijkt de ontkalkingsmelding altijd ongelegen te komen. Des te lekkerder het bakje smaakt wanneer eenmaal de machine goed is schoongemaakt!

Ontkalken koffiecupmachine

Het ontkalken van een koffiecupmachine kan op verschillende manieren. Er zijn ontkalkingstabletten die je in het water oplost en er zijn afgepaste ontkalkingscups. Deze cups bevatten ontkalkingsmiddelen die je op dezelfde manier als de koffiecup gebruikt, alleen moet je deze vooral niet drinken! Het is belangrijk bij zowel de ontkalkingstabletten als de reinigingscups de koffiecupmachine grondig na te spoelen. Houd je aan de instructies op de verpakkingen. Mijn advies is; beter te vaak naspoelen dan te weinig.

Ontkalken koffiezetapparaat filter

Wanneer je een koffiezetapparaat filter gaat ontkalken is het belangrijk dit te doen met reinigingsmiddelen voor koffiemachines. Er bestaan allerlei huis- tuin en keukenmiddelen voor het ontkalken van het koffiezetapparaat filter, ook weet Oma raad met het reinigen van dit koffiezetapparaat. Toch is het wijsheid om het bij de daarvoor bestemde reinigingsmiddelen te houden. Deze ontkalkingsmiddelen zijn specifiek gericht op het ontkalken van de koffiemachine. Er bestaan afgepaste ontkalkingstabletten voor de koffiemachine. Ook zijn er losse poeders waarmee je zelf moet doceren. Zowel het reinigingspoeder als de tabletten dienen in water te worden opgelost. Vervolgens moet dit water door de koffiezetapparaat filter worden gespoeld.

Koffiemachine ontkalken met soda of azijn

Het reinigen van de koffiemachine met soda of azijn kan indirect schade op het koffiezetapparaat hebben. Het is daarom af te raden koffiemachines hiermee schoon te maken. Waarom het schoonmaken en reinigen van de koffiemachine met soda of azijn niet goed is komt door agressie. En dan heb ik het niet over een temperamentvol flesje schoonmaakazijn die de koffiemachine ervan langs geeft. Maar de agressieve stoffen die azijn en soda bevatten. Azijn tast namelijk langzaam de materialen van het koffiezetapparaat aan. Deze producten zijn te agressief om regelmatig te gebruiken. Hierom wordt het dus ook afgeraden een koffiemachine met schoonmaakazijn of soda te reinigen.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een reinigingstablet en ontkalkingstablet?

Een reinigingstablet verwijdert het vet en vuil uit de koffiemachine. De ontkalkingstablet richt zich specifiek op het ontkalken van de koffiemachine. Er bestaan ook 2 in 1 reinigingstabletten waarmee je vuil, vet én kalk verwijdert. Dus eigenlijk 3 in 1!

Waarom moet ik mijn koffiemachine ontkalken?

Het is belangrijk om een koffiemachine te ontkalken omdat kalk de machine aantast. Doordat een koffiezetapparaat in contact komt met water, ontstaat er op den duur kalkvorming. Wanneer hier niets aan wordt gedaan ontstaat er schade aan het apparaat. Hij kan verstopt raken en leidingen worden poreus.

Moet ik mijn koffiemachine ook ontkalken wanneer ik een kalkfilter heb?

Yep. Een kalkfilter filtert veel kalk al uit het water, maar niet alles. Het is dus nog steeds belangrijk om de koffiemachine te ontkalken met speciale ontkalkingsmiddelen. Het kan zijn dat dit minder vaak hoeft te gebeuren doordat er minder kalk aanwezig is. Ook is het afhankelijk van de soort koffiemachine hoe, en hoe vaak het ontkalken moet gebeuren.

Kan ik mijn koffiemachine ontkalken met azijn of soda?

Ja maar nee. Het is niet verstandig een koffiemachine met schoonmaakazijn of soda te ontkalken. Dit is omdat deze reinigingsmiddelen op langer termijn schade aan het koffiezetapparaat zullen geven. Gebruik daarom ontkalkingsmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor de koffiemachine. Deze reinigingsmiddelen tasten het apparaat niet aan.