Beste koffiebonen 2024

Wist je dat koffiebonen eigenlijk bessen zijn? En de koffieplant eigenlijk een struik is? Op deze pagina lees je alles over het ontstaan van koffie, van bes naar gebrande boon èn vind je de top 3 beste koffiebonen 2024. Koffiebonen zijn zaden die in de bes van de koffieplant zitten. Koffiebonen zijn dus technisch gezien zaadjes en geen bonen. De bessen groeien aan de koffieplant, wat officieel gezien weer een struik is. Om verwarring te voorkomen noem ik de zaadjes van de koffiebes een koffieboon en een koffiestruik de koffieplant.

Beste koffiebonen 2024 Kopi Koffie keuken hoofdfoto
📸 van Kopi Koffie

Wat zijn koffiebonen

Koffiebonen zijn de boontjes die in de bes van de koffieplant zitten. Elke bes van de koffieplant bevat 2 boontjes. Deze bonen liggen als een soort Yin en Yang tegen elkaar aan. De koffiebonen zitten dus altijd in paartjes in de bes. Om de bonen zit vruchtvlees, met daaromheen de schil. De kleur van de schil geeft de rijpheid aan. Een koffiebes is in het begin groen en nog niet rijp. Langzaam verkleurt hij naar rood, en dat is de kleur wanneer de koffiebonen klaar zijn om behandeld te worden. De bonen hebben nu alle goede smaken opgenomen.

De volgende stappen zijn het drogen en branden van de boon. Wanneer de verse koffiebonen gebrand zijn kunnen ze verpakt worden. Ook zijn er koffiebonen die nog verder gaan in het proces. De koffie kan voor verschillende zetmethodes worden voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan koffiecups of koffiepads. Informatie over verschillende soorten beste koffie 2024 kun je op de pagina beste koffie lezen. Voor koffiecups bestaan speciale koffiecupmachines, en een koffiepad is geschikt voor een koffiepad apparaat.

Beste volautomaat koffiemachine 2024

Wanneer de koffiebonen geoogst, gedroogd en gebrand zijn kunnen ze worden gemalen. Het malen van koffiebonen zorgt ervoor dat de koffiebonen aan zuurstof worden blootgesteld. De koffiebonen zijn nu op zijn verst en zullen de lekkerste smaken afgeven wanneer er weinig tijd tussen het malen en moment van zetten zit. De beste koffiebonen 2024 komen dus het beste tot hun recht bij een verse bereiding. Dit kan door de bonen zelf te malen met een bonenmachine. De beste volautomaat koffiemachine 2024 zijn hier perfect voor.

De beste volautomaat koffiemachine 2024 is de Jura E4 Piano

1
Koffiemachine Jura E4 Bonenkoffie
Melkopschuimmethode: Geen melkopschuimer

Beste koffiebonen 2024

Top 3 beste koffiebonen 2024

Deze merken zijn de beste koffiebonen 2024. De koffiebonen van Douwe Egberts scoren bovengemiddeld goed, met hun prijs/kwaliteit verhouding zijn ze de meeste geliefde koffiebonen op het moment. Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen worden het meeste verkocht.

1
Douwe Egberts - koffiebonen - Aroma Rood Voordeelpak
Een gebalanceerde, ronde aromatische blend die iedereen bekoort.

Op nummer 2 in de top 3 beste koffiebonen 2024 staat Starbucks met de medium roast koffiebonen. De Starbucks koffiebonen worden veel in de horeca gebruikt, maar gelukkig zijn de bonen nu ook toegankelijk voor particulieren. Er zijn online goede aanbiedingen en ook in de supermarkt zijn de koffiebonen te koop.

Als derde in de rij beste koffiebonen 2024 heb ik het merk Lavazza in de top 3 gezet. Dit omdat Lavazza koffiebonen een bijzonder toegankelijke smaak heeft voor zowel zwarte koffie’s en espresso’s als het maken heerlijke cappuccino’s. Kortom, Lavazza Rossa medium roast is de perfecte koop wanneer je koffiebonen voor je cappuccino wilt. Maar ook een goed zwart bakje koffie van de beste koffiebonen 2024 wilt kunnen zetten. Alle drie beste koffiebonen 2024 zijn geschikt voor de volautomaat koffiemachine.

Douwe-Egberts-Beste-koffiebonen-2024-supermarkt-
📸 van Kopi Koffie

Beste Douwe Egberts koffiebonen 2024

Met hun gemiddelde smaakintensiteit zorgt Douwe Egberts ervoor dat dat de koffiebonen voor iedereen een aangename smaak hebben. Zelf noemt Douwe Egberts hun smaak evenwichtig, vol en rond. Hier is eigenlijk weinig aan toe te voegen dan dat het hiermee de beste koffiebonen van 2024 zijn. Hierbij wordt de Douwe Egberts medium roast meestal gekozen om een zachte smaak cappuccino mee te maken. Wanneer je een meer uitgesproken smaak voor je cappuccino wilt, is de Douwe Egberts Intens een aanrader.

Na de Albert Heijn supermarkt aanbieding van 1+1 gratis ontdekte ik de variëteit van DE. Ook heb je bij bol en koffievoordeel allerlei acties van dit gerenommeerde koffiemerk. Denk bijvoorbeeld aan de actie waarbij je meerdere verschillende smaken kunt testen in een kleinere verpakking. Dit is de ideale mogelijkheid om jouw favoriete smaaksensatie van Douwe Egberts te ontdekken voor komend 2024.

Beste Starbucks koffiebonen 2024

De koffiebonen van Starbucks werden al lange tijd door de horeca gezien als beste koffiebonen 2024. Gelukkig zijn de koffiebonen nu ook voor particulieren te koop en wordt het door het grote publiek ontdekt. Starbucks heeft deze medium roast gebrande koffiebonen gericht op het drinken van verschillende koffie’s. Hij past zowel in de zwarte koffie’s, maar de koffiebonen zijn ook zeker geschikt om cappuccino mee te maken. Sterker nog, velen kiezen deze Starbucks koffiebonen juist voor het zetten van Latte Macchiato’s en cappuccino’s.

Beste Lavazza koffiebonen 2024

De Lavazza Rossa koffiebonen zijn behoren tot de top 3 beste koffiebonen 2024 om uiteenlopende redenen. Net zoals de mogelijkheden van de Lavazza koffiebonen! Want deze kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Het is een uitermate geschikte koffieboon voor de zwarte koffiedrinker. Het is een uitgesproken smaak die snel wordt gekozen door een echte koffieliefhebber. Maar daarbij zijn de smaken gemiddeld zacht tot sterk, wat de Lavazza koffiebonen de beste koffiebonen van 2024 maakt. Ook voor de cappuccinodrinker kunnen er met deze koffiebonen de lekkerste melkspecialiteiten gezet worden. Deze wordt vaak gebruikt in de volautomaat koffiemachine.

Beste koffiebonen 2024 voor cappuccino

Cappuccino maken met de beste koffiebonen van 2024 kan een heerlijke melkspecialiteit opleveren! Alle 3 soorten beste koffiebonen 2024 lenen zich voor het maken van cappuccino. Zowel Douwe Egberts, Starbucks als Lavazza zijn koffiebonen met een milde smaak die geliefd is bij het grote publiek. Daarom zijn ze zeker geschikt om er Latte Macchiato’s, Cappuccino’s en Flat White’s van te maken. Houd je van een sterkere smaak? Iets meer uitgesproken? Kies dan een Espresso, dark roast koffieboon. Deze zijn sterker van smaak en komen het beste uit in koffie’s met melk.

Beste koffiebonen 2024 voor volautomaat koffiemachine

De top 3 beste koffiebonen 2024 zijn allemaal geschikt voor de volautomaat koffiemachine. Welke de beste koffiebonen zijn voor de volautomaat koffiemachine verschilt per koffiezetapparaat en smaak. De volautomaat koffiemachine kan je namelijk zo instellen dat de bonen anders kunnen smaken. Denk bijvoorbeeld aan de maalgraad, hoe fijner gemalen hoe meer smaak de koffie zal hebben. Dit geldt ook voor de hoeveelheid koffie die gemalen en gebruikt wordt voor het zetten van een bakje. Qua smaak is het dus even uitzoeken wat je lekker vindt.

Wat goed is voor het apparaat zijn minder vette bonen. Wil je weten hoe je koffiebonen kunt onderscheiden en welke koffiebonen het beste zijn voor de volautomaat? Verderop deze pagina vind je meer informatie zodat je weet wat de invloed van vette koffiebonen op je volautomaat koffiemachine zijn.

Waar komt de koffieboon vandaan?

De reis van koffiebonen is werelds groot en er zijn tal verschillende mythes over de oorsprong van dit kleine boontje. Er zijn verhalen over slavernij, grote koffie handel en smokkel, religie, volken en liefdesverhalen. Feit of fabel, we zullen het nooit met zekerheid kunnen zeggen. Maar elk verhaal over de oorsprong van de koffieboon is opzichzelfstaand een goed verhaal, voor bij de koffie.

De ontdekking van koffie

Duizenden jaren geleden vond de ontdekking van koffie plaats. Er gaan verhalen de ronde dat de roots van de Arabica in Ethiopië ligt en Robusta werd ontdekt in het westen van Afrika. Nomaden die er met hun vee op uit trokken maakten millennium jaar geleden al gebruik van de koffiestruik. De veehouders kookten de bladeren van de koffiestruik tot een drankje boordevol cafeïne. Ook de zaden (koffieboon) werden met allerlei kruiden vermalen om er vervolgens een energiereep van te maken.

De aanleiding van de verwerking van de koffiestruik is het vee. Een van de verhalen vertelt namelijk dat de geiten tijdens de pauze ineens weer energie kregen. Het viel de mensen op dat het vee actief werd zodra ze van de koffiestruik begonnen te eten. Hierop besloten de mensen te onderzoeken of het hen ook een energie opwekkend gevoel zou brengen, en dat deed het!

Beste koffiebonen 2024 ontdekking van koffie door geit en bok
Foto van Jan Huber via Unsplash

Koffieslavernij

Door de slavernij is de koffie mogelijk verplaatst en in Arabië terecht gekomen. Omstreeks de 15e eeuw dronken de Soefi’s (religie) Arabische wijn en thee, gemaakt van de koffiebes. Ze begonnen de koffieboontjes te branden en er ontstond een substantie die erg op onze koffie van nu lijkt. De koffieboon en de manier van bereiden verspreidde zich al snel naar het noorden van Afrika, Egypte en Turkije. De smokkel begon en een Hollander nam vanuit Jemen zaailingen mee en plantte deze in onze hoofdstad. Niet veel later werden de planten meegenomen naar Indonesië, toen een van de Nederlandse koloniën.

Hoe is het ontstaan

In bovenstaande alinea vertelde ik over de vele verhalen over de ontdekking van koffie, maar hoe het is ontstaan is eigenlijk een verhaal apart. Zoals gezegd begon het dus met de knagende geiten. Het vee van de mensen die zich tegoed deden aan de koffieplant en opvallend veel energie kregen. Hierop besloten de mensen alles van deze koffieplant dus ook te consumeren. Na lang zoeken, koken, malen en prutsen ontstonden er allerlei verschillende drankjes. Met positief resultaat. Maar een verhaal is het boontje dat per ongeluk in het kampvuur belandde.

De pit (boon) van de koffiestruik die per ongeluk werd geroosterd in het kampvuurtje. Is koffie dan bij toeval ontdekt? Want het verhaal gaat de ronde dat een man de pit richting het vuur spuugde, nadat hij erop had gekauwd. De bessen zijn namelijk lekker zoet, maar de pit (het daadwerkelijke koffieboontje) is keihard. De man spuugde hem uit en hij belandde in het vuur. Ineens rook hij een aangename geur en realiseerde dat het van de pit kwam. Snel gooide hij meer boontjes in het vuur om te testen wat er zou gebeuren. Al snel kwam hij erachter dat de boontjes nu boordevol smaak zaten en ging hij vervolgens allerlei manieren proberen om het boontje te consumeren. Of het waar is weten we niet, maar het is wederom een prachtig verhaal voor bij de koffie!

Vevor® Koffiebrander - Coffee Roaster - Geschikt voor Koffie, popcorn, noten, bonen etc. - Wit

Welke soorten koffiebonen zijn er allemaal (Arabica Robusta)

Er zijn ontzettend veel soorten koffie, maar de meest bekende zijn Arabica en Robusta. Je zou koffieplanten kunnen vergelijken met de gewassen die voor bier en druiven worden gebruikt. Deze kennen namelijk net als de koffiestruik een heel arsenaal aan soorten. De koffieplant valt onder Coffea. Coffea is de verzamelnaam van alle koffiestruiken. Dit geslacht kent meer dan 200 verschillende soorten koffiestruiken. Hiervan zijn dus de Arabica en Robusta verreweg de meest gebruikte koffieplant over de hele wereld. Van deze twee soorten zijn er ook diverse mutaties welke gewoon onder de naam Robusta of Arabica vallen.

Arabica of Robusta beste koffiebonen 2024

Dat Arabica koffiebonen beter zijn dan Robusta koffiebonen hoor je vaker, maar is dat wel zo? Want het zijn beide koffieplanten, maar verschillende soorten. Dus kun je deze twee met elkaar vergelijken? Arabica koffiebonen zijn de beste koffiebonen misschien qua inhoud en complexiteit van smaak. Maar Robusta koffiebonen zijn de beste misschien wanneer je gaat voor een steady uitgesproken smaak, die iets meer aardse tonen heeft. Eigenlijk zijn deze twee niet met elkaar te vergelijken. Zij hebben ieder hun eigen kwaliteiten en kunnen elkaar zelfs complimenteren in melanges.

Barzini Italian - Koffiebonen proefpakket - Totaal 1,5kg koffiebonen (3x 500gr) - Medium Roast, Dark Roast & Extra Dark koffiebonen - UTZ gecertificeerd - Blend / Melange Arabica - Robusta - espresso bonen, specialty koffie, lungo

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta

Zowel Arabica als Robusta kunnen het hele jaar door geoogst worden, de koffieplant is niet afhankelijk van een seizoen. Wel verschillen ze in de snelheid waarmee de koffiesoort geoogst voor een tweede keer kan worden geoogst. De Robusta staat gemiddeld vaker in bloei en kan hierdoor vaker geoogst worden. Daarbij is de Robusta de makkelijkere koffiesoort. De wortels gaan minder diep, hij groeit goede op lagere hoogtes, kan beter tegen extremere hoge temperaturen en is minder vatbaar voor ziektes. Deze voordelen moet de Robusta soort wel weer inleveren op smaak.

Zo bevat Arabica meer chromosomen, wat een gevarieerde en complexe smaak aan de koffiebonen geeft. Daarnaast is de Arabica vetter en zit er minder cafeïne in. Het hoge gehalte aan olie geeft een soepele en gladde structuur aan de Arabica boon, en een overschot aan cafeïne zal je minder snel krijgen bij het drinken van Arabica koffie. Aan de buitenkant kun je het verschil tussen de Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen ook zien. De Arabica koffieboon is iets groter en langwerpig, de Robusta boon is korter en ronder.

Beste koffiebonen 2024 Arabica en Robusta
Tekening van Sara Postma in opdracht van Kopi Koffie

De Arabica koffieplant groeit het beste op grotere hoogte. De Robusta doet det al van 0 tot 900 meter boven zeeniveau. Dit zorgt ervoor dat koffie gemaakt van Robusta over het algemeen goedkoper zijn dan koffiebonen van Arabica. Handig foefje om te onthouden: Hoe hoger de plant, hoe moeilijker te plukken dus hoe duurder de boon. Hoger en zinniger maar meer smaak en minder cafeïne.

Hoe hoger de plant, hoe moeilijker te plukken dus hoe duurder de boon.

Manieren van koffieplukken

Het telen en oogsten van koffiebonen kan op verschillende manieren. De koffieplant is een groenblijvende plant en groeit op verschillende hoogtes en klimaten. Inmiddels is het een wijdverspreide plant en groeit in meer dan 70 landen waar hij ook daadwerkelijk wordt geoogst. De soorten Arabica en Robusta worden hiervan het meest voor de handel geteeld.

Een Arabica koffieplant moet eerst 3 tot 5 jaar groeien voordat hij in bloei staat. Deze bloei heeft hij nodig om koffiebonen te maken. Een Robusta koffieplant kan al na een jaar in bloei staan. Na de bloei verandert het bloemetje in een bes, deze bes bevat twee zaden. Deze zaden liggen in een vruchtvlees wat ze bescherming geeft.

De bessen beginnen met een diepgroene kleur, niet rijp. Langzaam verkleuren ze naar rood, naarmate ze roder kleuren worden ze rijper. Een koffiebes valt zelf van de boom wanneer hij rijp is. Er zijn verschillende methodes om de koffiebessen te verzamelen. Er zijn regio’s waar de bessen met de hand worden geplukt. Ook zijn er machines die de boom voorzichtig schudden zodat de rijpe bessen vallen. Ook zijn er machines die de takken verwijderen met de meeste bessen. De manieren van het koffieplukken hebben invloed op de smaak, evenals de processen die erna zullen volgen. Na de pluk zal hij worden gedroogd, schoongemaakt en gebrand.

Koffiebessen drogen

De stap na het plukken is het droge van de koffiebes. De koffieboontjes zitten namelijk in een soort pulp, en dit vruchtvlees wordt weer beschermd door het velletje. Net als er meerdere manieren zijn voor het plukken van een koffiebes, zijn er ook verschillende manieren om de koffiebes te gaan drogen.

De koffieboon moet worden ontdaan van het velletje en het vruchtvlees. Dus eigenlijk is de stap na het plukken, schoonmaken voordat hij gedroogd kan worden. Dit proces kan op een natte methode worden gedaan en op de droge methode.

Koffiebonen drogen ‘natte methode’

De natte methode voor het schoonmaken van koffiebonen gebeurt met watertanks. De koffiebes wordt bij deze tank gegooid en beland vervolgens in een pulpmachine. Deze machine kan de bes van het velletje ontdoen. Deze schil wordt dan weer gebruikt als bemesting. Vervolgens kan de boon op een natuurlijke manier worden schoongemaakt. Ze worden dan met omhulsel van pulp en al buiten gelegd om te drogen. De andere methode is het fermentatieproces in een tank te laten plaatsvinden. Daarna worden ze afgespoeld en ook buiten neergelegd om te drogen.

Wanneer koffiebonen buiten worden gedroogd heeft het klimaat weer invloed op smaak. Ook de regelmaat van het omdraaien/harken en de duur van het drogen zal de smaak van je uiteindelijke bakje koffie mede bepalen.

Beste koffiebonen 2024 droge methode na koffieoogst
Foto van Anton K via Unsplash

Koffiebonen drogen ‘droge methode’

In tegenstelling tot de natte methode wordt bij de droge methode vrij direct op een bedje in de zon gelegd. De koffiebessen worden in stromend water gelegd waardoor de onrijpe bessen komen bovendrijven. Deze worden eruit gehaald. De rest wordt buiten gelegd om te drogen. De natuurlijke zon zorgt ervoor dat de bes verschrompeld en de boontjes overblijven. Deze methode is natuurlijk maar door het lange drogen verliest de koffieboon ietwat van zijn smaak tijdens het proces.

Koffiebonen branden

Na het drogen worden de beste koffiebonen geslecteerd om verkocht en gebrand te worden. Deze selectie vindt zowel handmatig als machinaal plaats. Tijdens dit proces worden de koffiebonen ook ontdaan van hun hoornschil.

Het branden van koffiebonen vergt enige kennis en gevoel. Dit proces komt vrij precies en kan de smaak enorm beïnvloeden. De term branden wordt vaak gebruikt bij de koffiebonen, maar in principe is het roosteren. Het roosteren kan op allerlei manieren, zowel handmatig als machinaal. De koffiebrander heb je in verschillende soorten en maten.

Hoe moet je koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaar je ten eerste niet te lang. Wanneer je vers gebrande koffiebonen hebt staat er meestal een datum op de verpakking die de dag van branden aangeeft. Vanaf dat moment zijn de bonen nog wel 3 maanden te gebruiken, maar het beste is om er binnen een maand koffie van te zetten. De koffiebonen zullen niet bederven maar verliezen naar mate de tijd veel van hun verse bonen smaak.

Verse koffiebonen kun je het beste bewaren zonder daglicht. Daarom zijn de verpakkingen meestal voorzien van een folie wat licht weerkaatst, een folie. Ook dit beschermt de verse koffiebonen beter van andere weersinvloeden. Verse koffiebonen kunnen namelijk het beste bewaard worden op een droge en koele plek, in een licht -en luchtdichte verpakking.

Heb je de bonen uit de verpakking gehaald en wil je ze ergens anders in bewaren? Kies dan voor iets wat dicht kan en het liefst geen daglicht doorlaat. Let hierbij op vochtige ruimtes of plekken, dus niet het plankje boven de waterkoker.

Bewaar verse koffiebonen op een droge en koele plek. In een licht -en luchtdichte verpakking.

Wil je toch naar je koffiebonen kunnen kijken? Kies dan voor een luchtdichte verpakking en zet de doorzichtige koffie bewaarblikken op een plek waarbij de koffiebonen niet rechtstreeks aan de zon blootgesteld worden.

Light, medium en dark roast koffiebonen. Wat is het verschil?

Met de termen light, medium en dark roast wordt de brandingstijd van koffiebonen bedoeld. Hoe langer je een koffieboon brandt, hoe donkerder hij van kleur wordt. Het verschil in kleuren is vaak duidelijk te zien en op deze manier grof in smaak te rangschikken. Maar er ontstaan meer verschillen door het brandingsproces van de koffieboon. Een hele belangrijke, namelijk: de smaak van de bonen!

De smaak van een licht gebrande koffieboon verschilt erg van het donker gebrande boontje. Doordat hij langer aan hitte wordt blootgesteld veranderen de suikers, aminozuren en koolhydraten. De donkere kleur ontstaat omdat suikers worden gekarameliseerd.

Koffiebonen die kort worden gebrand hebben de kleur van kaneel. Deze zogenoemde ‘light’ koffiebonen hebben een nootachtige en zachte smaak met een subtiel zuurtje. Dit komt omdat de aroma’s die tijdens het brandingsproces ontstaan niet overheersen. Plat gezegd kun je er dus vanuit gaan dat koffiebonen die kanelig van kleur zijn, het beste hun eigen smaak hebben behouden. De perfecte koffie wordt dus vaak gezet van light en medium geroosterde bonen. Mits de kwaliteit goed is, want de oplossing voor een slechte oogst of kwaliteit is het langer branden van de koffiebonen.

Vette koffiebonen

Met vette koffiebonen bedoel ik niet hele coole koffiebonen, maar boontjes met een olieachtige laag. Koffiebonen kunnen namelijk vetten bevatten. Dit zijn aroma’s die bij een langer en hoger brandingsproces naar buiten komen. Deze koffiebonen zijn te herkennen aan hun glanzende uiterlijk.

Wanneer je een koffieboon lang roostert zal hij donkerder worden. De term dark roast wordt aan deze manier van branden gegeven. Hij is net zo lang geroosterd totdat er hij een donkere kleur krijgt. Die kleur komt mede doordat er aroma’s tevoorschijn komen. Dark roast wordt als een bitterzoete sterke boon ervaren. Hoe langer je hem brandt, hoe bitterder hij zal smaken. Afhankelijk van kwaliteit en manier van branden, kan een dark roast erg lekker zijn. Maar soms wordt hij juist langer gebrand om zijn kwaliteit en smaak te verdoezelen. Ook wordt een langer brandingsproces wel eens ingezet om er een decafé van te maken. De stof cafeïne neemt namelijk af bij het brandingsproces.

Vette koffiebonen en de machine

Het gebruik van vette koffiebonen komt een espressomachine niet altijd ten goede. Doordat de bonen vettig van buiten zijn zullen ze sneller een olielaag achterlaten. Volautomaten malen de koffiebonen zelf met een ingebouwde bonenmaler. Vette koffiebonen zullen meer restanten op de maalschijven achterlaten. De koffiemachine moet hierdoor vaker worden worden gereinigd. Ook de slangetjes en uitloop lopen sneller dicht. Vette koffiebonen hoeven niet zozeer slecht voor een machine te zijn, maar vragen zeker meer onderhoud van de koffiemachine.

Meest gestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kopen van koffiebonen?

Let bij het kopen van koffiebonen op de branding, light medium of dark roast. Dit is van invloed op de smaak. Ook de soort koffieplant zoals Arabica of Robusta is iets waar je op kunt letten. Vervolgens kun je onderscheid maken door oorsprong van de koffieboon. Uit welk land komt het? Is het een mix (melange) of is het afkomstig van een specifieke regio (single origine)?

Hoe kan je het beste koffiebonen bewaren?

Koffiebonen kun je het beste bewaren op een droge en koele plek. Het mooiste zou zijn om koffiebonen ook van daglicht te behoeden. Een blik zorgt ervoor dat koffiebonen zo min mogelijk aan schommelingen worden blootgesteld. Wil je de koffiebonen toch in het zicht hebben? Kies dan een plaats waar ze niet in de volle zon staan.

Hoe lang zijn koffiebonen houdbaar?

Koffiebonen zijn lang houdbaar, maar het beste kun je koffiebonen 3 tot 6 maanden bewaren. Binnen drie maanden blijven verse koffiebonen lekker van smaak, mits ze goed worden bewaard. Na deze 3 maanden zullen ze langzaam hun smaak verliezen. Verse koffiebonen blijven het langst houdbaar in een afgesloten blik. Potdicht, dan houd je de houdbaarheidsdatum het verst uit zicht!

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Arabica en Robusta zijn de twee meest bekende soorten van de koffieplanten familie. Arabica bevat van nature minder cafeïne, groeit hoger en kent complexere smaken. Robusta kan als bitter worden ervaren maar met de juiste branding is een kwalitatieve Robusta boon ook een heerlijke koffie. Ten opzichte van Arabica is een Robusta plant makkelijker te telen en oogsten.