Koffiemachine reinigen

Koffiemachine onderhouden

Wie een goed bakje koffie wil zetten moet een koffiemachine goed reinigen en onderhouden. Maar dat is niet altijd even makkelijk. De onderhoud die het apparaat nodig heeft is vaak niet zichtbaar. Onderhouden doe je door alle zichtbare en niet zichtbare delen te reinigen. Alle leidingen wat in aanraking komt met water en koffie moet worden schoongespoeld. Op deze pagina kun je lezen hoe je een koffiemachine goed moet onderhouden en welke producten daarvoor nodig zijn.

Koffiemachine-reinigen-reinigingstabletten-in-strip
Foto van Melany Tuinfosalud via Unplash

Koffiemachine reinigen

Het onderhouden van je koffiemachine doe je door hem regelmatig te reinigen. Dit is belangrijk voor de smaak die het apparaat aan de koffie geeft. Onderhoud van de koffiemachine heeft namelijk directe invloed op de smaak, en te weinig reinigen kan een (vieze) bijsmaak geven. Daarnaast is het onderhouden en tijdig reinigen belangrijk zodat de koffiemachine langer mee kan gaan.

Koffiemachine ontkalken

Een koffiemachine ontkalken is het reinigen van je koffiemachine. Maar je koffiemachine reinigen is niet altijd ontkalken. Ontkalken is een speciale reinigingsmanier die specifiek gericht is op kalkaanslag. Het is belangrijk om bij het reinigen en onderhouden van je koffiemachine goed te letten op de ontkalkingsmiddelen. Er zijn tabletten die reinigen en ontkalken, en er zijn tabletten of schoonmaakmiddelen voor de koffiemachine die alleen ontkalken of reinigen. Wil je meer weten over het juiste ontkalken van de koffiemachine? En wil je lezen welke ontkalkingstabletten geschikt zijn voor jou koffiezetapparaat? Bekijk dan de pagina koffiemachine ontkalken voor meer informatie over deze specifieke reiniging.

Iedere koffiemachine vraagt zijn eigen reiniging onderhoud

Er zijn heel veel verschillende soorten koffiezetapparaten. En iedere koffiemachine heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing voor het juiste onderhoud. Daarom moet je eerst kijken wat voor soort koffiezetapparaat je hebt. Vervolgens kun je de koffiemachine op de correcte manier reinigen en ontkalken.

Naast de verschillen in koffiemachine en onderhoud zijn er ook veel overeenkomsten. Het lijken misschien voor de hand liggende schoonmaak klusjes, maar juist deze worden sneller overgeslagen. Daarom zet ik de veel voorkomende schoonmaak tips ook nog eens op een rijtje.

Deze reinigingstips gelden voor alle koffiemachines om van levensonderhoud te voorzien:

 • Reinigen van zichtbare onderdelen koffiezetapparaat
 • Schoon water gebruiken
 • Gebruiken van de juiste reinigingsmiddelen en ontkalkingstabletten
 • Regelmatig gebruiken
 • Je houden aan de tips van het onderhoud voor je koffiemachine

Deze koffiemachines reinig en ontkalk je op verschillende manieren:

 • Volautomaat koffiemachine reinigen
 • Halfautomaat koffiemachine reinigen
 • Koffiezetapparaten filter reinigen
 • Cupmachines reinigen
 • Koffiepad koffiezetapparaten reinigen
Beste reinigingsmiddelen koffiemachine Solute merk
Direct naar alle Solute koffiemachine reinigingsmiddelen

Reinigen van zichtbare onderdelen koffiezetapparaat

Het reinigen van zichtbare onderdelen van je koffiezetapparaat lijkt vanzelfsprekend, toch wordt het lang niet altijd goed gedaan. Het zijn namelijk de onderdelen waar je ook het meeste mee in contact komt. Het is belangrijk om de onderdelen regelmatig na te spoelen met water. Wat helpt om kalkvorming te voorkomen is dit met koud water na te spoelen. Kalk hecht zich namelijk sneller aan warme onderdelen. Daarnaast is het raadzaam om alles te poetsen zoals handvaten en houders. Op je handen zitten vetten die invloed op de smaak van de koffie kunnen hebben.

Schoon water gebruiken koffiemachine reinigen

Bij het zowel het koffiezetten als schoonmaken is het belangrijk om schoon water te gebruiken. Sommige koffiemachines hebben een waterfilter. Hierdoor komt er minder kalk in de machine en is je koffie ook zuiverder van smaak. Vervang je waterfilter van je koffiemachine op tijd. Om het beste uit je koffiemachine te halen moet je altijd schoon water gebruiken. Gebruik vers (kraan)water, ook al heeft je koffiezetapparaat wel een waterfilter. Wanneer je de koffiemachine een dag niet hebt gebruikt moet je het water ook verversen. Bij het reinigen van de machine is het ook belangrijk om dit met schoon en vers water te doen.

Gebruiken van de juiste reinigingsmiddelen en ontkalkingstabletten

Het is verleidelijk om de koffiemachine te reinigen met hele goedkope en/of snelle reinigingsmiddelen. Dit kan ten koste gaan van je koffiezetapparaat. Snel werkende reinigingsmiddelen bevatten vaak agressieve ingrediënten. Deze stoffen zullen de koffiemachine aantasten. Onderdelen worden poreus waardoor er het vuil zich sneller in je koffiemachine zal hechten.

Wanneer je een reinigingsbeurt hebt overgeslagen is het raadzaam deze alsnog op dezelfde manier te doen. Mocht je van mening zijn dat de onderdelen niet goed genoeg zijn gereinigd, herhaal dan dezelfde manier van reinigen of ontkalken. Gebruik hiervoor ontkalkingstabletten die aangeven geschikt te zijn voor je koffiemachine. Dit geldt natuurlijk ook voor het reinigingsmiddel. Kies de goede, niet de goedkoopste. Uiteindelijk ben je goedkoper uit bij het kiezen van de juiste reinigingsmiddelen voor je koffiemachine.

Regelmatig gebruiken is regelmatig reinigen

Goed voor je koffiemachine doe je door hem regelmatig te gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat onderdelen soepel blijven. Naast het soepel houden van de onderdelen, spoel je ook de leidingen en onderdelen schoon door hem af en toe te gebruiken. Hierdoor krijgt vuil minder kans zich te hechten en schade toe te brengen. Ook de elektrische onderdelen van een koffiemachine moeten af en toe worden aangesloten ten behoeve van de levensduur.

Koffiemachine reinigen goed beschermd
Foto van Yk K via Unsplash

Je houden aan de tips van het onderhoud voor je koffiemachine

De onderhoudstips die voor je koffiemachine zijn geschreven, zijn er niet voor niks. Het is verleidelijk om het op je eigen manier te doen. Of voor snellere en goedkope oplossingen te kiezen. Dit wordt afgeraden! De gouden tip om je koffiemachine op de juiste manier te reinigen en onderhouden is: houd je aan de basisregels voor het beste onderhoud van je koffiezetapparaat.

Volautomaat koffiemachine reinigen

Iedere volautomaat koffiemachine heeft zijn eigen reinigings- en ontkalkingsprogramma. De meeste bonenmachines geven een melding wanneer je de koffiemautomaat reinigen moet. Dit is ingesteld op een periode, het aantal keren dat de residu bak is geleegd en/of het aantal bakjes koffie dat de bonenautomaat heeft gezet. Het onderhoud van je koffiemachine kan je grofweg in drie soorten reinigingsmanieren indelen. Het dagelijkse onderhoud, de periodieke reinigingsprogramma’s en de grote onderhoudsbeurt en vervanging van onderdelen.

Dagelijkse meldingen volautomaat koffiemachine

De dagelijkse meldingen van een volautomaat koffiemachine vormen de basis van goed onderhoud. Deze drie meldingen zullen het meeste terugkeren:

 • Legen koffiediklade/residubak legen
 • Waterreservoir bijvullen
 • Koffiebonenreservoir bijvullen

Melding legen koffiediklade of residubak

De volautomaat koffiemachine heeft een opvangbak voor de gebruikte koffie. Deze wordt meestal koffiediklade of residubak genoemd. Wanneer het water door de gemalen koffie is gelopen valt de koffiedik in de residubak. De koffiemachine houdt bij hoeveel bakjes hij heeft gezet, zodat hij kan aangeven wanneer hij vol is. Sommige machines beschikken ook over een sensor. Na het verwijderen van de residubak begint de koffieautomaat weer opnieuw te tellen. Het is raadzaam om de bak op tijd te legen en regelmatig af te spoelen. Bij warmer weer en/of minder gebruik is het raadzaam er zelf een gewoonte van te maken en de residubak te legen en reinigen.

Koffiemachine reinigen met schoon water
Foto van Mineragua Sparkling via Unsplash

Melding waterreservoir bijvullen

Het waterreservoir bijvullen is een melding van de volautomaat koffiemachine wanneer er te weinig water in zit. Het waterreservoir heeft vaak wat meer water nodig dan er in een bakje gaat. Dit komt omdat de meeste volautomaten de koffiemachine naspoelen na een gezet bakje. Soms heeft de machine hier net te weinig water voor in het waterreservoir, daarom is het goed om dit ook zelf te checken. Daarnaast is het raadzaam het waterreservoir dagelijks te verversen. Tijdens het verversen kan je de bak even omspoelen. Hiermee voorkom je dat er bacteriën in het waterreservoir kunnen nestelen. Ook kalk krijgt hierdoor minder kans.

Melding koffiebonenreservoir bijvullen

Wanneer je de melding krijgt dat je het bonenreservoir moet bijvullen, dan zijn de koffiebonen zo goed als op. Het kan zijn dat een volautomaat koffiemachine deze melding te laat (of zelfs niet) doorgeeft. Het is namelijk lastig voor de volautomaat om te lezen wanneer hij te weinig bonen in het reservoir heeft zitten. Je kunt hier zelf ook op letten door hem regelmatig bij te vullen. Echter blijven de bonen verser wanneer ze in een afgesloten verpakking of blik bewaard worden. Wanneer je lang doet over de inhoud van de bonenreservoir kun je ervoor kiezen hem niet helemaal tot de nok te vullen. Wanneer de koffiebonenreservoir leeg is kun je een droge doek langs de binnenkant halen voordat je hem bijvult. Zo ontdoe je hem van oude vetresten en aanslag.

Halfautomaat koffiemachine reinigen

Het reinigen van een halfautomaat koffiemachine vergt enige kennis en discipline. De halfautomaat (pistonmachine) is een koffiemachine waarbij je veel zelf kunt instellen. Dit houdt in dat je ook meer zelf kunt bepalen hoe je halfautomaat reinigt. De pistons van de machine moeten direct na gebruik worden geleegd. Het is niet goed voor de koffiemachine wanneer gebruikte koffiedik in de pistons blijven zitten. Hierdoor verbrandt de koffie, geeft het aanslag op de materialen en zorgt het uiteindelijk voor verstoppingen. Klop na het zetten van een bakje koffie de piston direct leeg en spoel hem af met (heet) water voordat je de piston terug in de houder plaatst. Om ervoor te zorgen dat er geen koffieresten bij de uitloop blijven hangen kun je er water doorheen laten spoelen zonder piston.

Wanneer je de halfautomaat koffiemachine beter wilt reinigen gebruik je een blindfilter. Deze blindfilter plaats je in de piston. Hierdoor spoelt het water weer terug de machine in. Zorg ervoor dat je dit volgens de gebruiksaanwijzingen doet van jouw koffiemachine. Dit geldt ook voor het gebruik van de reinigingsmiddelen. Kies de reinigingsmiddelen geschikt voor de halfautomaat koffiemachine.

Het stoompijpje moet na gebruik ook worden gereinigd. Dit kun je doen door hem kort aan te zetten zonder hem in de melk te hangen. LET OP! Hete stoom! De stoom die uit het pijpje komt is heet, wend de stoompijp van je af en vouw er eventueel een vochtige vaatdoek omheen. Veeg daarna met de vochtige doek de melktuit aan de buitenkant af. Gebruik hiervoor doeken die niet pluizen.

Koffiecupmachine reinigen

De koffiecupmachine reinigen kan je met de daarvoor bestemde reinigingsmiddelen en ontkalkingstabletten doen. Het wordt aangeraden om dit in ieder geval elk kwartaal te doen wanneer je geen machine hebt die meldingen geeft. Het onderhouden van de koffiecupmachine doe je door hem ook dagelijks te reinigen. Leeg de lekbak regelmatig en spoel hem grondig af. Laat geen lege koffiecups in de houder zitten en leeg de afvalbak ook dagelijks.

Ververs het water en spoel de bak ook goed schoon. Reinig alle onderdelen die in contact komen met water, koffie en je handen. Dit draagt bij aan een langer leven van de koffiecupmachine. Gebruik bij de periodieke reiniging de daarvoor bestemde reinigingstabletten en ontkalkingstabletten.

Koffiepad koffiezetapparaten reinigen

Een koffiepad koffiezetapparaat reinigen vergt niet veel tijd. Toch heb je profijt van de kleine handelingen na het zetten van een kopje koffie met de koffiepadmachine. Je zorgt ervoor dat het schoonmaken en reinigen van de machine net zo simpel blijft als het zetten van het bakje. Het belangrijkste is om direct na het koffiezetten de koffiepad uit het apparaat te halen. Zo voorkom je dat aanslag zich in het apparaat kan nestelen.

Spoel de koffiepadfilterhouder dagelijks af met water. Leeg de lekbak elke dag en spoel ook deze grondig af. Daarnaast kan je de koffiepad koffiezetapparaat eens in het kwartaal grondiger reinigen met ontkalkingstabletten. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen die daadwerkelijk voor dit apparaat bestemd zijn en houd je aan de hoeveelheid. Zo heb je lang plezier van je koffiemachine en smaken de bakjes koffie het lekkerst.

Veelgestelde vragen over het reinigen van een koffiemachine

Waarom moet ik een koffiemachine reinigen?

Een koffiemachine reinig je voor het behoud van de koffiemachine. Het koffiezetapparaat gaat langer mee doordat vuil de machine niet aan kan tasten. Daarnaast zorgt een schone machine voor een zuivere smaak van de koffie.

Wanneer moet ik een koffiemachine reinigen?

Een koffiemachine reinig je bij elke melding dat het apparaat gereinigd moet worden. De meeste koffiemachines kunnen dit namelijk zelf aangeven. Heb je een koffiemachine zonder meldingen? Kijk dan naar het gebruik en de periode tussen de reinigingsbeurten door. Het is verstandig de koffiemachine sowieso één keer per kwartaal te reinigen.

Waarom moet ik een koffiemachine ontkalken?

Een koffiemachine moet worden ontkalkt omdat kalk de machine aantast. Wanneer er zich eenmaal kalk in de machine hecht zal dit opstapelen. Daarnaast gaat kalk ten koste van de koffiesmaak.

Wanneer moet ik een koffiemachine ontkalken?

Het ontkalken van een koffiemachine moet minimaal elk kwartaal gebeuren. Afhankelijk van de intensiviteit waarmee de machine wordt gebruikt, kan dit ook sneller nodig zijn. Regelmatig ontkalken zorgt voor een lange levensduur van de koffiemachine.

Wat is het verschil tussen reinigen en ontkalken?

Bij het reinigen van de koffiemachine wordt er gericht schoongemaakt op restanten koffie en vet dat zich aan en in de koffiemachine hecht. Ontkalken zorgt ervoor dat kalkaanslag wordt verwijderd, dit heeft speciale reinigingsmiddelen nodig.

Hoe reinig ik mijn koffiemachine?

Het reinigen van je koffiemachine doe je altijd volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je geen gebruiksaanwijzing? Houd je dan aan de tips. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor jouw koffiemachine.

Hoe ontkalk ik mijn koffiemachine?

Het ontkalken van je koffiemachine doe je altijd volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je geen gebruiksaanwijzing? Houd je dan aan de tips. Gebruik de juiste ontkalkingmiddelen en tablatten die geschikt zijn voor jouw koffiemachine.