Beste koffiecups 2024

Wist je dat koffiecupmachines en de koffiecup in eerste instantie alleen van Nespresso waren? En dat Nespresso een onderdeel is van het grote merk Nestlé? Op deze pagina vind je de beste koffiecups 2024 voor de Dolce Gusto en Nespresso. Zij zijn uitvinder van zowel de koffiecupmachine als de koffiecup. Lange tijd heeft Nespresso patent gehad op onder andere de koffiecup. Inmiddels mag de koffiecup ook door andere merken worden gemaakt.

Beste koffiecups 2022 Cups voor nespresso koffiemachine
Foto van KOUS9 STUDIO via Unsplash

Wat zijn de beste koffiecups 2024?

Koffiecups zijn koffiecapsules gevuld met gemalen koffie. In eerste instantie was de koffiecup alleen van het koffiemerk Nespresso. Zij hadden koffiecups ontwikkeld die gemaakt waren van aluminium. In het aluminium cupje zit gemalen koffie. Deze koffie is afgepast voor 1 kop koffie. Daarbij is de koffie zuurstofvrij gemaakt en bevat het koffiecupje enkel stikstof en gemalen koffie. Nespresso had lange tijd patent op het ontwerp en de verkoop van de koffiecup maar inmiddels mogen andere bedrijven ze ook produceren. Kijk bij de beste koffiecupmachines 2024 de koffiezetapparaten voor zowel de beste Nespresso koffiecups als Dolce Gusto beste koffiecups 2023.

Elk merk maakt weer zijn eigen soort koffiecup. De koffiecups van Nespresso zijn altijd van aluminum, maar andere merken kunnen weer verschillende soorten materialen gebruiken.

De koffiecup is als het ware geseald en heeft een dekseltje. De vorm van de koffiecup is afgepast gemaakt voor de koffiecupmachine. De koffiecup wordt in de houder gedaan en daar perforeert het apparaat de koffiecup. Dit doet de koffiecupmachine door allemaal kleine gaatjes in het gesealde deksel te maken. Vervolgens wordt het water met hoge druk door de koffiecup geperst. Wil je naast koffiecups meer algemene informatie over de beste koffie 2024 voor alle koffiezetapparaten? Bekijk dan de pagina beste koffie 2024.

Waar komt de koffiecup vandaan?

Rond 1900 is de koffiecup al bedacht en uitgevonden. In 1991 startte Nespresso een grote marketingcampagne. Door deze actie werd de koffiecupmachine een zakelijk succes. Het begin van de opkomende koffiecup gebruikers vond plaats in Zwitserland. Al snel breidde het uit en werd de koffiecup een wereldwijd succes. De beste koffiecups 2024 hebben er al een hele ontwikkeling opzitten en zijn in de loop der jaren geperfectioneerd.

Nespresso had alle patenten voor zowel de koffiecupmachine als de koffiecup. Met een licentie mochten onder andere de merken de’Longhi, Miele, Magimix, Krups en Siemens ook koffiecupmachines verkopen.

Welke koffiecups zijn er allemaal?

Daar waar er eerst alleen koffiecups van het merk Nespresso op de markt waren, zijn er nu een tal van verschillende soorten en maten koffiecups te koop. Er zijn ontzettend veel merken die hun eigen koffiecups hebben ontworpen. Ook binnen deze merken zijn er weer verschil in smaken, soorten en maten. De meest bekende licht ik hieronder voor je uit.

Nespresso, Nepresso Vertuo, Dolce Gusto, Douwe Egberts, Starbucks, Simon Lèvelt, Lavazza, Illy, Perla en L’Or zijn wel de meest bekende merken koffiecups. Ieder merk heeft zijn koffiecup ontwikkeld voor een Nespresso apparaat of de Dolce Gusto koffiecupmachine. Een koffiecup die geschikt is voor een Nespresso koffiecupmachine past niet in de Dolce Gusto en andersom. Dit zijn twee verschillende systemen. Als bonus heeft de Nespresso Vertuo extra mogelijkheden. Deze koffiecupmachine is geschikt voor speciale modellen koffiecups, welke gemaakt zijn door het het Nespresso merk zelf. Wil je weten welke koffiemachine geschikt is voor jou? Bekijk dan de pagina welke koffiemachine kopen en zoek het juiste apparaat dat bij je past.

Nespresso VS Dolce Gusto koffiecups

Zoals hierboven al beschreven zijn koffiecups op maat gemaakt. Nespresso en Dolce Gusto zijn twee verschillende koffiecupmachines en hebben ieder een andere maat koffiecup nodig. Deze twee machines zijn niet met elkaar te vergelijken en kennen dan ook grote verschillen. Naast dat de machines een andere vorm van koffiecup nodig hebben, is er ook een kenmerkend verschil in smaak. De Dolce Gusto is namelijk een machine waarbij je ook gebruik kunt maken van melkcups, theecups en chocolademelkcups. Nespresso richt zich vooral op de pure koffiesmaak.

De enige overeenkomst die Nespresso en Dolce Gusto apparaten met elkaar hebben is dat de koffiecupmachines beiden gebruik maken van koffiecups, maar daar is ook alles mee gezegd.

Welke koffiecups geschikt voor Dolce Gusto

Nescafé Dolce Gusto heeft koffiecups voor de Dolce Gusto koffiecupmachine. Ook Douwe Egberts heeft koffiecups die geschikt zijn voor de Dolce Gusto. Starbucks ontwikkelde ook meerdere smaken koffiecups die geschikt zijn voor de Dolce Gusto. Natuurlijk kan het huismerk van de Albert Heijn niet ontbreken en heeft Perla meerdere soorten koffiecups te koop voor de Dolce Gusto.

Meest populaire merken koffiecups voor de Dolce Gusto op een rij:

 • Nescafé Dolce Gusto
 • Douwe Egberts
 • Starbucks
 • Lavazza
 • Perla

Welke koffiecups geschikt voor Nespresso koffiecupmachine

Er zijn merken die alleen koffiecups hebben ontwikkeld voor de koffiecupmachines van Nespresso. Er zijn ook merken die voor zowel Dolce Gusto als Nespresso koffiecups hebben ontwikkeld. Dit zijn twee verschillende vormen, gemaakt door hetzelfde merk. Nespresso zelf heeft natuurlijk alleen koffiecups op de markt gebracht die geschikt zijn voor de Nespresso koffiecupmachine.

Simon Lèvelt heeft verschillende soorten koffiecups ontworpen die geschikt zijn voor de Nespresso koffiecupmachines. Evenals het bekende merk Starbucks ontwikkelde diverse koffiecups voor de koffiecupmachines van Nespresso. Douwe Egberts heeft ook koffiecups voor de koffiecupapparaten van Nespresso te koop. De koffiecups van de merken Illy, Perla en L’Or zijn ook geschikt voor de koffiecupmachines van Nespresso.

Meest populaire merken koffiecups voor de Nespresso koffiecupmachine op een rij:

 • Nespresso
 • Simon Lèvelt
 • Starbucks
 • Douwe Egberts
 • Perla
 • L’Or
 • Illy

Beste koffiecups 2024 voor Nespresso Vertuo

De Nespresso Vertuo behoeft koffiecups van het merk Nespresso. De Nespresso Vertuo koffiecupmachine kan van verschillende maten koffiecups koffie zetten. Zo maakt deze koffiemachine het mogelijk om bijvoorbeeld grotere koffie’s te zetten. De verschillende afmetingen van de koffiecup worden met een streepjescode op de koffiecup zelf weergegeven. De Vertuo kan deze code lezen en weet vervolgens hoeveel water hij door de desbetreffende koffiecup moet persen. Nespresso is het enige merk dat koffiecups voor de Nespresso Vertuo koffiecupmachine heeft.

Wat voor koffie zit er in een koffiecup?

In een koffiecup zit altijd gemalen koffie. De gemalen koffie kan uit Arabica of Robusta bonen bestaan. Ook zijn er koffiecups te koop die een mix van Arabica en Robusta koffiebonen bevatten. De hoeveelheid gemalen koffie verschilt ook per merk of soort cup. De meeste koffiecups zitten tussen de 5 en de 7 gram gemalen koffie.

Over de verdere herkomst is niet altijd informatie te vinden. Meestal kun je wel op de verpakking vinden waar de inhoud van de koffiecups vandaan komen. Sommige koffiecups zijn een blend, en anderen weer een origine. Met een blend wordt bedoeld dat de koffiebonen uit verschillende regio’s, plantage’s of landen zijn gemixt. Een origine geeft aan dat de gemalen koffie uit een en dezelfde regio/plantage komt.

Beste cafeïnevrije koffiecups 2024

Met cafeïnevrije koffie kan je koffiecups zonder cafeïne krijgen. Maar is cafeïnevrij wel echt vrij van cafeïne? Nee. Beste cafeïnevrije koffiecups 2024 bevatten altijd een beetje cafeïne. Het is daarom eigenlijk beter om de term decafé te gebruiken in plaats van cafeïnevrije koffie. Maar als er altijd cafeïne in koffie blijft, zit het dan ook in mijn koffiecup? ja. Cafeïnevrije koffiecups zijn koffiecups met een heel klein beetje cafeïne.

In de wet staat dat cafeïnevrij bakje koffie maximaal 0,1 milligram cafeïne mag hebben. Even ter vergelijking: dit is nog minder dan diverse thee of chocolademelk aan cafeïne bevat. Je kunt er dus vanuit gaan dat cafeïnevrije koffiecups erg weinig cafeïne bevatten. Doordat er cafeïnevrije koffiecups te koop zijn kun jij nog steeds met een gerust hart koffie drinken!

Herbruikbare koffiecup

De gemiddelde koffiecup is niet herbruikbaar, hierdoor worden koffiecups gezien als milieubelastend. Een koffiecup kan je eenmalig gebruiken. Daar komt bij dat de materialen veel handelingen vereisen om de grondstoffen te recyclen. Om dit probleem tegen te gaan is er een herbruikbare koffiecup op de markt gebracht.

Een herbruikbare koffiecup is een koffiecapsule die je opnieuw kunt vullen. De hervulbare koffiecup kom je het meest tegen in een roestvrijstalen (RVS) vorm of siliconen. Bij een herbruikbare koffiecup moet je de koffie zelf in de cup doen. Vervolgens druk je de koffie iets aan en doe je het deksel weer op de koffiecup. Hierdoor bespaar je geld en spaar je het milieu. Nog een groot voordeel is dat je jouw eigen koffie kunt kiezen. Jij kunt zelf bepalen met welke koffie je de herbruikbare koffiecup vult.

Er zijn inmiddels veel verschillende herbruikbare koffiecups te koop. Wanneer je een herbruikbare koffiecup wilt kopen moet je letten op de vorm. Is de hervulbare koffiecup geschikt voor een Nespresso apparaat of moet je juist de herbruikbare koffiecup voor een Dolce Gusto hebben? Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten dat een koffiecupmachine gemaakt is voor andere koffiecups. Het kan dus voorkomen dat je koffiecupmachine gaat lekken of andere problemen geeft.

Recyclen koffiecups

Het is mogelijk om koffiecups te recyclen. Hiervoor zijn verschillende manieren. Het is afhankelijk van de soort koffiecup hoe deze gerecycled wordt. Dit heeft alles te maken met de materialen waar de koffiecup van gemaakt is. Daarbij zijn er bedrijven niet recyclen, alleen hun eigen merk koffiecup recyclen of alle koffiecups met dezelfde materialen recyclen. Wil je weten of jij jouw koffiecups kan recyclen? En of het merk koffiecups gerecycled kan worden?

Hier lees je welke koffiecups je waar kunt recyclen en hoe je dat moet doen.

Vrijwel alle merken willen het liefste alleen hun eigen merk koffiecups ontvangen om te recyclen. Echter geven de merken aan alle andere koffiecups ook te accepteren. Zo kun je dus altijd wel een inleverpunt vinden voor jouw koffiecups om te recyclen. Natuurlijk ook erg handig wanneer je verschillende merken koffiecups gebruikt en niet gehecht bent aan één specifiek merk.

Blokker recyclet koffiecups van oa Douwe Egberts

Je kunt je koffiecups inleveren bij filialen van de Blokker. Blokker schrijft op hun site dat ze zowel hun eigen koffiecups als andere merken aluminium koffiecups innemen. Heb je bijvoorbeeld koffiecups van Douwe Egberts, Nespresso of huismerk van de blokker? Alle aluminium koffiecups kan je inleveren bij een Blokker filiaal. Ook steunt de Blokker ‘The Hunger Project’ door bij elke gevulde recycle-zak koffiepads een donatie te doen aan het wereldwijde goede doel.

Heb je zelf niet een zak waar je de koffiecups in kunt doen om ze te laten recyclen? De Blokker biedt ook gratis zakken aan die speciaal gemaakt zijn voor het inleveren van jouw koffiecups. Super handig, kun je direct tijdens het halen van de zak je nieuwe koffiecups kopen. Ook heeft de Blokker veel spullen die handig zijn bij een koffiecupmachine. Denk bijvoorbeeld aan een koffiecuplade of een leuke koffiecuphouder voor op het aanrecht.

Douwe Egberts recyclet koffiecups

Koffiecups van Douwe Egberts kun je inleveren bij de Blokker om ze te laten recyclen. Ook biedt Douwe Egberts zelf de mogelijkheid aan om de koffiecups op te sturen. Ook DE biedt speciale zakken aan waar je de koffiecups in kunt doen. Dit hoeft niet maar is een handige optie om gebruik van te maken. Je kunt hem toevoegen tijdens het online bestellen van je DE koffiecups.

Hier vind je het adres waar je de koffiecups naartoe kunt sturen. Douwe Egberts neemt ze dan in ontvangst en recyclet zoveel mogelijk van de koffiecup. Je kunt hier koffiecups van Douwe Egberts laten recyclen maar andere merken mogen ook ingeleverd worden voor het recycleproces.

Nespresso koffiecups recyclen

Je kunt de koffiecups van Nespresso ook recyclen. De aluminium koffiecapsules kun je inleveren bij Nespresso zelf maar ook bij andere bedrijven. Je kunt de Nespresso koffiecups inleveren op alle Nespresso afhaalpunten in jouw buurt. Ook kun je de Nespresso koffiecups bij een van hun vestigingen inleveren. Ook de boutiques van Nespresso nemen je koffiecups in om ze te recyclen. Nespresso geeft aan dat zij alle merken koffiecups accepteren, maar hun eigen merk van Nespresso prefereren. Wat ze niet accepteren zijn koffiecups die niet gemaakt zijn van aluminium.

Recyclezak voor Nespresso aluminium koffiecups

Nespresso stelt speciale zakken beschikbaar waar je de koffiecups in kunt doen om ze te recyclen. De recyclezakken kunnen besteld worden bij de koffiecups online. Ook zijn de zakken beschikbaar op de punten waar je de koffiecups kunt inleveren.

recyclen van Dolce Gusto koffiecups

De koffiecups van Dolce Gusto kun je inleveren door ze op te sturen naar het Dolce Gusto recycle adres. Echter is het niet zozeer recyclen wat ze daar doen, maar zijn ze aan het onderzoeken hoe ze de koffiecups het beste een tweede leven kunnen geven. In tegenstelling tot de koffiecups van Nespresso bestaan koffiecups voor de Dolce Gusto voornamelijk verschillende grondstoffen, waaronder plastic. Nespresso heeft daarentegen aluminium koffiecups.

Wat ze wel doen met de koffiecups die geschikt zijn voor de Dolce Gusto koffiemachines is het scheiden van de koffie met de cup. Op deze manier kunnen ze het koffiedik gebruiken voor bemesting en brandstof.

Koffiecups geschikt voor alle koffiecupmachines?

Niet elke koffiecup is geschikt voor elke koffiecupmachine. Nespresso, Dolce Gusto, Illy en L’OR. Om maar even paar goede koffiecupmachines te noemen. Maar welke koffiecups zijn nu het beste voor je machine? De meeste koffiecupmachines behoeven hun eigen merk koffiecup. Toch zijn er mogelijkheden om andere merken koffiecups voor je koffiecupmachine te gebruiken.

Maar zijn deze koffiecups ook echt geschikt voor je koffiecupmachine? Niet altijd! Het kàn voorkomen dat een koffiecupmachine problemen geeft wanneer je een ander merk koffiecup gebruikt dan je cupmachine voorschrijft. Andere merken zoals huismerken of een ander merk dan die van je koffiecupmachine. Omdat de maatvoering van de koffiecup toch nèt een beetje anders is kan de koffiecupmachine gaan lekken. Het gaat hierbij om millimeterwerk en de kans is klein, maar hij is er wel. Ook komt het wel eens voor dat koffiecupmachines een storing geven wanneer andere (huis)merken koffiecups worden gebruikt. Echter is het in de meeste gevallen zo dat de meeste koffiecups prima in alle koffiecupmachines gaan.

Uitzondering Dolce Gusto en Nespresso koffiecups compatibel

Er is natuurlijk is een verschil tussen de Nespresso en de Dolce Gusto variant. Wanneer we spreken over koffiecups die geschikt zijn voor de koffiemachine gaat het om een Nespresso variant òf de Dolce Gusto. Deze twee koffiecupmachines vereisen allebei een totaal andere vorm koffiecup. De meeste winkels en merken geven aan of een koffiecup ‘compatibel’ is voor de koffiecupmachine. Compatibel? Wat is dat dan? Compatibel is een term waarmee wordt aangeduid of de koffiecup geschikt is voor het soort koffiecupmachine.

Vette bonen en de koffiecupmachine

Het gebruik van vette bonen in een koffiecupmachine is geen probleem. Bij een volautomaat koffiemachine is het zo dat de bonen daar worden gemalen, Vervolgens worden die gemalen bonen in de filter gedaan. Alle onderdelen die in contact komen met de gemalen koffie krijgen te maken met aanslag van de boon. Dit is natuurlijk onvermijdelijk, maar het is toonbaar dat een vette koffieboon voor hinder kan zorgen. Wanneer je koffiecups gebruikt heb hier geen last van! De koffiecup bevat al gemalen koffie en de cup dient als houden filter in de koffiecupmachine. Hierdoor komt de koffiecupmachine amper direct in aanraking met een vette koffieboon. Houd je van vette koffiebonen, dan is het gebruik van een koffiecupmachine een perfect apparaat voor je.

Beste koffiecups 2024

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten koffiecups, maar wat is nou de beste koffiecup? En waar moet je op letten als je de beste koffiecup wilt kopen? Ik zet de beste koffiecups van 2024 voor jou op een rijtje. Je leest hier welke de beste koffiecups 2024 voor de Dolce Gusto zijn en welke de beste koffiecups 2024 voor een Nespresso apparaat zijn.

Een goede koffiecup is:

 • gevuld met de juiste hoeveelheid koffie
 • van het juiste materiaal gemaakt
 • geschikt voor jouw machine (compatibel)
 • voorzien van informatie

Beste koffiecups 2024 voor Dolce Gusto

Beste koffiecups 2024 voor Nespresso

meestgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een koffiecapsule en een koffiecup?

Niks! Behalve de benaming zit er geen verschil tussen een koffiecapsule en een koffiecup. Het wordt ook wel capsule genoemd omdat het een omhulsel is gevuld met een poedersubstantie. De cup van koffiecup heeft zijn naam onder andere te danken aan de winnende bokaal, ’the cup’.

Hoe lang is een koffiecup houdbaar?

De meeste koffiecups geven aan een jaar houdbaar te zijn. Dankzij de luchtdichte verpakking zijn koffiecups langer houdbaar. Daarbij bestaat een koffiecup veelal uit materiaal dat geen daglicht doorlaat. Ook zijn de materialen beschermend tegen andere weersinvloeden, zoals warmte.

Hoe moet je een koffiecup bewaren?

Een koffiecup kun je het beste bewaren door hem op een plek te leggen waar geen zonlicht komt. De beste plek om een koffiecup te bewaren is eentje die niet al te warm wordt en weinig schommelingen in de temperatuur heeft. Ook is het advies om een droge ruimte te kiezen, ergens met een lage luchtvochtigheid. Vooral niet op het plankje boven de waterkoker.

Wat is een koffiecup?

Een koffiecup is een harde capsule waar gemalen koffie in zit. Een koffiecup heeft een zogenaamde U vorm en is aan de bovenkant geseald. De koffiecup is op maat gemaakt voor de koffiecupmachine. De koffiecup stop je in de machine, de machine prikt gaatjes in het gesealde deksel en perst er vervolgens met hoge druk water in. En voila, aan de onderkant loopt er koffie uit.

Waar moet ik op letten bij het kopen van koffiecups?

Let bij het kopen van de koffiecup of hij geschikt is voor jouw soort koffiecupmachine. Alle koffiecups geven aan voor welk koffiezetapparaat zij geschikt zijn. Koffiecupmachines geven aan alleen een bepaald merk te accepteren maar inmiddels zijn er ook B merken te koop die in de koffiecupmachine kunnen. Een enkele keer levert dit problemen op door bijvoorbeeld lekkage.

Wat is het verschil tussen koffiepads en koffiecups?

Een koffiepad is gemalen koffie die is verpakt in een papieren filter. Koffiecups zijn harde filters waar de gemalen koffie in zit. Een koffiepad is gevoeliger voor weersinvloeden doordat hij van papier is gemaakt. Een koffiecup is beter beschermd en langer houdbaar. Hierdoor is er ook een prijsverschil tussen koffiepads en koffiecups. Met een koffiepadmachine kan je 2 koffie’s tegelijk zetten wanneer je 2 koffiepads op elkaar leg, bij een koffiecupmachine kan dat niet.