Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen? Een van de veelgestelde vragen als het gaat over Arabica of Robusta koffie. Araba-kadabra: Ze vallen beide onder het geslacht: Coffea. Inmiddels zijn er veel meer soorten koffie gevonden die onder de Coffea vallen. Hiervan zijn vooral Arabica en Robusta koffie de wereld over gereisd en bekend geworden. In deze blog lees je alles over de verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen en vertel ik je wat de beste koffiebonen van 2023 zijn.

verschil tussen arabica en robusta koffie
Foto via Alexandr Marykin via Unsplash

Arabica koffiebonen

Doorgaans wordt Arabica gezien als de beste kwaliteit plant, maar uiteindelijk heeft persoonlijke smaak een grote rol in deze. De Arabica plant is gevoeliger voor ziektes, wil groeien op hogere hoogte en houdt van een gematigd klimaat. Hij bevat een hoog oliegehalte en heeft meer chromosomen waardoor de smaak van de Arabica koffieboon zeer gevarieerd en complex is.

Robusta koffiebonen

De Robusta is een robuuste stevige plant. Hij is resistent voor vele ziekten, kan beter tegen warmte en doet het daarom ook goed op een lager zeeniveau. De Robusta koffieboon heeft veel water nodig omdat zijn wortels niet diep gaan. Omdat Coffea bloeit na regenval is de Robusta koffie hierdoor vaker in het jaar te oogsten. Maar dit koffieboontje heeft een lager oliegehalte en dit komt de smaak niet altijd ten goede.

De uitgesproken smaak van de robuuste koffieboon

Dus de Robusta koffiebonen hebben andere structuren. Daar komt bij dat hij bekend staat als een bittere en harde smaakgever. Iets wat je juist kunt benutten om de beste uitgesproken koffie te krijgen. De Robusta heeft een sterke nasmaak en is in vergelijking met Arabica minder zoet. Dit hoeft dus niets te zeggen over het eindresultaat, want; de beste koffie krijgt namelijk het hèle maakproces de juiste behandeling.


Evelien pasfoto quote beste koffie barista

Je kunt kwaliteitsproducten als buitenbeentjes behandelen en van buitenbeentjes kwaliteitsproducten maken.
~Het is maar net hoe je ermee omgaat

— Evelien, quote creator

Hoe Arabica en Robusta koffiebonen eruit zien

Robustabonen zijn kleiner in vergelijking met de Arabica koffieboon. De Robusta is ronder en de nerf rechter dan de Arabica boontjes. Dit is natuurlijk grof gezegd het uiterlijke verschil. Het kan je helpen de koffiebonen van elkaar te onderscheiden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel en blijven ze familie van elkaar.

Waar groeit Arabica en Robusta koffie?

Koffie groeit in het evenaarsgebied de wereld rond. Hier is het klimaat stabieler en tropisch. Een perfecte habitat voor de koffieplant. Grof genomen kunnen we de gebieden in drie verschillende continenten plaatsen. Dat zijn namelijk de koffiecontinenten Zuid -en centraal Amerika, Azië en Afrika. Ieder met zijn eigen, unieke en toch tropische klimaat zorgt voor verschillende smaken en soorten koffie. Je hebt even de tijd nodig om in de winkel de beste koffiebonen van de supermarkt te vinden.

Beste koffiebonen supermarkt

Goede koffiebonen en verpakking heeft de herkomst op de beste koffiebonen supermarkt benoemd. Ook staat er op de beste koffiebonen in de supermarkt of het Robusta of Arabica bonen zijn. Ben je het zoeken naar de beste koffiebonen in de supermarkt zat? Koop dan online de beste koffiebonen.

100% Arabica!

100% arabica! Dat prijkt soms groots op de verpakking. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Het zegt nog niks over smaak en je weet nog steeds niet precies wat je koopt. Robusta koffiebonen worden veelal niet zo groots aangeschreven. Dit komt omdat de Robusta doorgaans een minder goede kwaliteit koffieboon is. Maar is Robusta dan slecht of vies? Nee, zeker niet. Robusta koffiebonen kunnen ook de beste koffiebonen 2023 zijn. Er zijn zeer veel goede Robusta bonen te koop. Echter is deze koffieboon in hogere kwaliteit ietwat lastiger te vinden. Het is vooral dat de 100% arabica promotie gedaan wordt omdat men dit is gaan zien als de kwalitatieve koffie, maar ook hiervan zijn er talloze minder goede kwaliteiten in de handel.

Appels met koffiebonen vergelijken

Dat de koffie doet lijken alsof het de beste koffiebonen zijn en 100% arabica op het etiket schrijven is dus een weinig zeggende kreet. Want; met heerlijke appels kun je ook vieze appeltaart maken. Of met minder lekkere appels de lekkerste appeltaart bakken. Zoals goede chefs dat kunnen. Zo kunnen barista’s dat met koffie, maken of breken! Een van de beste chefs onder de koffiebranders vind je bij de Stadsbranderij Dordrecht.

Wat moet er op het etiket van koffie vermeld staan?

De volgende dingen zijn relevant om te weten wat de beste koffiebonen voor jou zijn:

  • Herkomst, uit welk land komen de koffiebonen.
  • Variëteit, wat voor soort koffiebonen zijn het.
  • Bewerkingsmethode, op welke manier is het gebrand. Licht, medium, donker en alles daartussenin. Soms wordt dit aangevuld met de verwerkingsmethode van de manier van oogsten, wassen en drogen.
  • Ook wordt de smaak van de koffiebonen beschreven. Vaak wordt er over tonen gesproken zoals; chocolade, nootachtig etc. De geluiden mag je er zelf bij maken. Mmm koffie.. *slurp ahhhh.

Vaak worden er ook tips gegeven voor welke manier van koffiezetten de bonen geschikt zijn. Er zijn veel verschillende soorten koffiemachines en elk koffiezetapparaat heeft weer een eigen manier waarop de koffie wordt gemaakt. Deze tips op de verpakking helpen je al een beetje in de goede richting als je het zelf niet weet.

Brandzaak - Guatemala Huehuetenango 1000 gram - Verse Koffiebonen - Single Origin - Specialty Coffee - Ambachtelijk gebrand op bestelling

 Jippieee, op voorraad!

Single origine, melanges, blends en puur? HELP!

Wat betekent dat dan allemaal? Dat hangt weer af van de uitleg, want niet iedereen verstaat hetzelfde onder deze koffietermen.

Single origine koffiebonen

Met single origine is het over het algemeen de bedoeling dat de bonen uit één regio komen, maar er wordt ook wel eens verwezen naar één land. Dat laatste wil soms ook weer niets zeggen, kijk maar naar Indonesië. Een land met duizenden eilanden, die elk weer uniek zijn in haar landschappen en gebergten. Niet elke aardappel in Nederland is lekker want hij haalt voeding uit de aarde waar hij groeit. Nederland past ongeveer 46 keer in Indonesië qua oppervlakte. (Toch heeft dit kleine land honderden jaren lang Indonesiërs uitgebuit, daarover een andere keer meer.)

Mixen lijkt goed, Arabica en Robusta koffieblends in overvloed

Blends? Wat zijn dat dan? Daar wordt doorgaans mee aangegeven dat er bonen uit meerdere landen in zijn verwerkt, denk hierbij wel weer aan mijn voorbeeld met Indonesië.

Pure (Arabica en Robusta) koffiebonen

Puur, wat wordt daar dan mee bedoeld? Puur gezegd, dat weet ik ook niet precies. Echter kan het weer verduidelijkt worden door de uitleg die je bij de koffiebonen krijgt. Waarschijnlijk wordt met de term pure koffiebonen gedoeld op 100% Arabica. Maar het kan ook zijn dat er niks anders dan koffiebonen in zitten. Zelf ben ik nog nooit zakken koffiebonen tegengekomen waar ook andere dingen in zaten.

Kortom, als je een weloverwogen keuze wilt maken is het raadzaam iets te kiezen met meer tekst en uitleg dan alleen 100% Arabica. Gevoel, gezond verstand en smaak is en blijft nog steeds de beste raadgever.

Plaats een reactie