Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Het is een veelgestelde vraag: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Abra-kadabra: Ze vallen beide onder het geslacht Coffea. Er zijn inmiddels veel meer soorten gevonden die onder Coffea vallen. Hiervan zijn vooral Arabica en Robusta de wereld over gereisd en bekend geworden. Hieronder de verschillen tussen Arabica en Robusta.

verschil tussen arabica en robusta koffie
Foto via Alexandr Marynkin op Unsplash

Arabica koffiebonen

Doorgaans wordt Arabica gezien als de beste kwaliteit plant, maar uiteindelijk heeft persoonlijke smaak een grote rol in deze. De Arabica plant is gevoeliger voor ziektes, wil groeien op hogere hoogte en houdt van een gematigd klimaat. Hij bevat een hoog oliegehalte en heeft meer chromosomen waardoor de smaak zeer gevarieerd en complex is.

Robusta koffiebonen

De Robusta is een robuuste stevige plant. Hij is resistent voor vele ziekten, kan beter tegen warmte en doet het daarom ook goed op een lager zeeniveau. Hij heeft veel water nodig omdat zijn wortels niet diep gaan, omdat Coffea bloeit na regenval is de Robusta vaker in het jaar te oogsten. Maar, hij heeft een lager oliegehalte wat de smaak niet altijd ten goede komt. Ook staat hij bekend als een bittere en harde smaakgever. De Robusta heeft een sterke nasmaak en is in vergelijking met Arabica minder zoet.
Robustabonen zijn kleiner, ronder en de nerf is rechter dan de Arabica. Dit is natuurlijk grof gezegd het uiterlijke verschil en zou je kunnen helpen de bonen van elkaar te onderscheiden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel en blijft het familie van elkaar.

Waar groeit koffie?

Koffie groeit in het evenaarsgebied de wereld rond. Hier is het klimaat stabieler en tropisch. Een perfecte habitat voor de koffieplant. Grof genomen kunnen we de gebieden in drie verschillende continenten plaatsen. Zuid -en centraal Amerika, Azië en Afrika. Een ieder met zijn eigen, unieke maar toch tropische klimaat zorgt voor verschillende soorten en smaken koffie.

Als eerste bepaald de soort koffieplant de smaak, zoals eerder benoemd in dit artikel heeft de Robustaplant al een bittere smaak van zichzelf. Ook de locatie zorgt voor diversiteit in de smaak. In een andere blog ga ik dieper in op de oorsprong van koffie.

100% Arabica!

100% arabica, staat er soms met grote letters op. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Die informatie kan je vergelijken met het etiket ‘wit brood op een wit brood en ‘bruin brood’ op een bruine. Het zegt nog niks over smaak en je weet nog niet wat je koopt. Robusta wordt niet zo duidelijk op de verpakking vermeld en 100% robusta koffiebonen zal je niet snel vinden. Dit komt omdat de Robusta doorgaans een minder goede kwaliteit heeft. Uiteraard zijn er wel zeer goede Robusta bonen, maar die zijn wat lastiger te vinden. Het is vooral dat de 100% arabica promotie gedaan wordt omdat men dit is gaan zien als de kwalitatieve koffie, maar ook hiervan zijn er talloze mindere kwaliteiten in de handel. Ook dit maakt de 100% arabica en weinig zeggende kreet.

Wat moet er op het etiket van koffie vermeld staan?

  • Herkomst, uit welk land komen de koffiebonen.
  • Variëteit, wat voor soort koffiebonen zijn het.
  • Bewerkingsmethode, op welke manier is het gebrand. Licht, medium, donker en alles daartussenin. Soms wordt dit aangevuld met de verwerkingsmethode van de manier van oogsten, wassen en drogen.
  • Ook wordt de smaak van de koffiebonen beschreven.

Single origine, melanges, blends en puur? HELP!

Wat betekent dat dan allemaal? Dat hangt weer af van de uitleg. Met single origine is het over het algemeen de bedoeling dat de bonen uit één regio komen, maar er wordt ook wel eens verwezen naar één land. Dat laatste wil soms ook niets zeggen, kijk maar naar Indonesië. Een land met duizenden eilanden, die elk weer uniek zijn in haar landschappen en gebergten.

Blends? Daar wordt doorgaans mee aangegeven dat er bonen uit meerdere landen in zijn verwerkt, denk hierbij wel weer aan mijn voorbeeld met Indonesië.

Puur, wat wordt daar dan mee bedoeld? Dat weet ik ook niet precies. Echter kan het weer verduidelijkt worden door de uitleg die je bij de koffiebonen krijgt.

Kortom, als je een weloverwogen keuze wilt maken is het raadzaam iets te kiezen met meer tekst en uitleg dan alleen 100% Arabica. Gevoel, gezond verstand en smaak is en blijft nog steeds de beste raadgever.

Heb je nog vragen over koffie, of nieuwsgierig naar mijn soorten en mogelijkheden? Stuur gerust een berichtje.

Plaats een reactie