Koekje bij de koffie

Motje een kaakie bij je bakkie?

Een typisch Hollandse gewoonte, het koekje bij de koffie. Elk dialect ken wel zijn eigen gezegde die verwijst naar ‘het kaakie bij het bakkie’, op zijn Rotterdams. Nederland is gek op gratis, en bij koffie krijg je koek. Althans, zo wordt toch vaak gedacht. En laten we eerlijk zijn, inmiddels lijkt een schoteltje ook wel erg kaal zonder koekje.

De koekjestrommel is een bekend begrip en koek werd al in de 14e eeuw gemaakt. Een goede stevige koek, als tussendoortje. Vrij snel werden koeken gecombineerd met een bakje koffie of thee. En tot vandaag is het koekje niet meer bij de koffie weg te denken. Vroeger had je echte dikke koeken, waar je goed op moest kauwen.

Nu zijn er luchtige biscuitjes, overgevlogen uit Frankrijk. Hier kan je op sabbelen en met een beetje geluk krijg je meer binnen dan dat er aan je tanden blijft plakken. Er zijn mensen – de zogenaamde dippers – die dippen hun koekje in de koffie of thee. Als je dit bij met luchtige biscuitjes doet houd je alleen dat stukje tussen duim en wijsvinger over, de rest drijft al in je kopje. Welke pogingen je ook doet om het er uit te  vissen, het wordt alleen maar erger.

Het dip koek onderzoek

Een bekend merk koekje deed in Engeland onderzoek naar de gewoontes van het koekje bij de thee. Doel was om de kwaliteit van de koekjes te verbeteren en aan te sluiten op de behoeften van de mens. Het onderzoek was specifiek gericht op de combinatie koekje met thee. Blind getest maakte het dippen in thee de koekjes lekkerder. Er was een klein aantal dat het koekje lekkerder vond nadat het even in koffie was ondergedompeld, en het kleinste percentage bleef over bij warm water of melk.

Als ik een koekje bij de koffie krijg waar ik niet zo gek op ben, denk ik aan de vele stappen en onderzoeken die zijn ondernomen om dit koekje zó te krijgen. En nog belangrijker; aan mij, de consument, te kunnen slijten! Dan waardeer ik het koekje meer en smaakt het beter. Het koekje bij de koffie heeft niet alleen een letterlijke reis moeten maken om bij mij terecht te komen, het heeft ook een grote reis gemaakt in de beïnvloeding van de psyche van de mens. Moraal van dit verhaal: het rijzen van de koek kan dus op meerdere manieren worden geschreven.

Wat doen ze dan in Indonesië bij de koffie?

Hoog bezoek? Dan wordt het misschien wel spekkoek. Of gewoon alles wat voorhanden is en binnen handbereik. Maar het is niet zozeer een must-have in Indonesië, die koek bij de koffie. Laat staan een speciaal soort koek, waarvan je kan zeggen dat het een typisch koekje voor bij de koffie is. Wel hebben ze allerlei soorten en maten koeken. Deze worden ook wel bij de koffie gegeten, maar het zal niet snel voorkomen dat iemand in Indonesië een koffie besteld en vervolgens denkt waar zijn koekje blijft. In Indonesië neem je koffie als je koffie wilt. Dat moet je dus niet bestellen omdat je zin hebt in een koekje, dan moet je koekjes kopen.

Koningin Maxima en het koekje bij de koffie

Koningin Maxima, toen nog prinses, zorgde voor veel ophef tijdens de ‘presentatie van het WRR-rapport Identificatie met Nederland’. In haar toespraak vertelde ze dat de Nederlander niet bestaat. Dit is bij veel mensen blijven hangen en hebben de context en woorden er omheen niet meer gehoord. Daarvóór zei ze dat Nederland te veelzijdig is om in één cliché te vatten. Als je het mij vraagt niks meer dan een compliment voor “de Nederlander”.

Wat bij mij vooral is blijven hangen is dat Maxima héél gevat zei dat ‘Nederland is: één koekje bij de koffie.’

Alles koek en ei bij de koffie

Er moet dus een koekje bij de koffie, maar meer dan één kan echt niet. Wil je nog een koekje? Dan moet je nog een bakje koffie drinken. Meestal wordt het koekje al op het schoteltje bij de koffie geserveerd. Soms overkomt het me dat er mensen zijn die niet afgepast een koekje bij jouw kopje leggen, maar de koekjes uit de verpakking halen en op een mooi presenteerblaadje leggen.

Ik was altijd in de veronderstelling dat de koekjes die op tafel lagen dan gewoon op mochten. Vergelijkbaar met een rijsttafel, die op moet. Maar na een zoveelste dubbelzinnige opmerking over het aantal koekjes dat ik consumeer, vraag ik sindsdien op hoeveel koekjes ik recht heb. Maar dan word ik niet altijd evengoed begrepen en kan het zijn dat ik hongerig en hebberig overkom. In alle gevallen word ik gezien als een koekjesmonster.

De etiquette van het koekje bij de koffie, voor velen de normaalste zaak van de wereld. Op visite voor mij altijd een onopgeloste puzzel, waarbij thuis altijd het antwoord lag in een duidelijke tik op de vingers. Of strenge geluiden, want mijn Omi kon met één kreet alle opvoedboeken en gebodsborden samenvatten.

Beste koffiemachine 2022

Wil je weten wat de beste koffiemachine van 2022 is om te kopen? Ga dan naar de pagina met de top 3 beste koffiemachines op een rij. De beste volautomaat koffiemachines, halfautomaten, koffiecupmachines en koffiezetapparaten filter van dit moment!

Weet je al welke koffiemachine het beste is om te kopen? Ga dan direct naar de winkel en bekijk daar de beste bonenmachines, filterapparaten en koffiecupmachines.

1 gedachte over “Koekje bij de koffie”

Plaats een reactie