Koekje bij de koffie

Koffie op locatie inhuur mobiele espressobar of feest verjaardag catering met barista N. van Schouwenburg

Een typisch Hollandse gewoonte. De koekjestrommel is een bekend begrip en koek werd al in de 14e eeuw gemaakt. Een goede stevige koek, als tussendoortje. Hij werd al vrij snel gecombineerd met een bakje koffie of thee en is nu niet meer weg te denken bij het bakkie leut. Vroeger had je echte dikke koeken, waar je goed op moest kauwen. Nu zijn er luchtige biscuitjes, overgevlogen uit Frankrijk. Hier kan je op sabbelen en met een beetje geluk krijg je meer binnen dan dat er aan je tanden blijft plakken. Er zijn mensen – de zogenaamde dippers – die dippen hun koekje in de koffie of thee. Als je dit bij met luchtige biscuitjes doet houd je alleen dat stukje tussen duim en wijsvinger over, de rest drijft al in je kopje. Welke pogingen je ook doet om het er uit te  vissen, het wordt alleen maar erger.

Een bekend merk koekje deed in Engeland onderzoek naar de gewoontes van het koekje bij de thee. Doel was om de kwaliteit van de koekjes te verbeteren en aan te sluiten op de behoeften van de mens. Het onderzoek was specifiek gericht op de combinatie koekje met thee. Blind getest maakte het dippen in thee de koekjes lekkerder. Er was een klein aantal dat het koekje lekkerder vond nadat het even in koffie was ondergedompeld, en het kleinste percentage bleef over bij warm water of melk. Als ik een koekje bij de koffie krijg waar ik niet zo gek op ben, denk ik aan de vele stappen en onderzoeken die zijn ondernomen om dit koekje zó te krijgen. En nog belangrijker; aan mij, de consument, te kunnen slijten! Dan waardeer ik het koekje meer en smaakt het beter. Het koekje bij de koffie heeft niet alleen een letterlijke reis moeten maken om bij mij terecht te komen, het heeft ook een grote reis gemaakt in de beïnvloeding van de psyche van de mens. Moraal van dit verhaal: het rijzen van de koek kan dus op meerdere manieren worden geschreven.

Wat doen ze dan in Indonesië bij de koffie?

Hoog bezoek? Dan wordt het misschien wel spekkoek. Of gewoon alles wat voorhanden is en binnen handbereik. Maar het is niet zozeer een must-have in Indonesië, die koek bij de koffie. Laat staan een speciaal soort koek, waarvan je kan zeggen dat het een typisch koekje voor bij de koffie is. Wel hebben ze allerlei soorten en maten koeken. Deze worden ook wel bij de koffie gegeten, maar het zal niet snel voorkomen dat iemand in Indonesië een koffie besteld en vervolgens denkt waar zijn koekje blijft. In Indonesië neem je koffie als je koffie wilt. Dat moet je dus niet bestellen omdat je zin hebt in een koekje, dan moet je koekjes kopen.

Koningin Maxima en het koekje bij de koffie

Koningin Maxima, toen nog prinses, zorgde voor veel ophef tijdens de ‘presentatie van het WRR-rapport Identificatie met Nederland’. In haar toespraak vertelde ze dat de Nederlander niet bestaat. Dit is bij veel mensen blijven hangen en hebben de context en woorden er omheen niet meer gehoord. Daarvóór zei ze dat Nederland te veelzijdig is om in één cliché te vatten. Als je het mij vraagt niks meer dan een compliment voor “de Nederlander”.

Wat bij mij vooral is blijven hangen is dat Maxima héél gevat zei dat ‘Nederland is: één koekje bij de koffie.’

Er moet dus een koekje bij de koffie, maar meer dan één kan echt niet. Wil je nog een koekje? Dan moet je nog een bakje koffie drinken. Meestal wordt het koekje al op het schoteltje bij de koffie geserveerd. Soms overkomt het me dat er mensen zijn die niet afgepast een koekje bij jouw kopje leggen, maar de koekjes uit de verpakking halen en op een mooi presenteerblaadje leggen. Ik was in de veronderstelling dat de koekjes die op tafel lagen gewoon op mochten. Vergelijkbaar met een rijsttafel. Maar na een zoveel dubbelzinnige opmerkingen over het aantal koekjes dat ik consumeer vraag ik sindsdien op hoeveel koekjes ik recht heb maar ook dan word ik niet altijd evengoed begrepen. In alle gevallen word ik gezien als een koekjesmonster. De etiquette van het koekje bij de koffie, voor velen de normaalste zaak van de wereld. Op visite voor mij altijd een onopgeloste puzzel, waarbij thuis altijd het antwoord lag in een duidelijke tik op de vingers.

Wil je weten wat Kopi Koffie bij een bakkie serveert? Kijk dan bij het menu!

 

Share

Recommended Posts

Comments

  1. Op de gili eilanden kocht ik klapperkoekjes, ze waren zo heerlijk dat zelfs de mieren ermee wegliepen! Jammer want ik had er graag een Kopi susu bij gedronken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *