Zwanger zijn en koffie drinken (of niet)

Er doen zich nogal wat verhalen de ronde over zwanger zijn en koffie drinken. Meningen over de invloed van koffie liggen soms mijlenver uit elkaar. Eèn ding is zeker; koffie zorgt voor verwarring. Tijdens de zwangerschap is dit dan ook een van de meestgestelde vragen. Kan koffie negatieve effecten hebben op je ongeboren kind? Ja en nee, ja maar nee. Nee en ja, dat hangt ervan af. In deze blog zet ik alle feiten en fabels voor je op een rij.

Mag ik nou koffie drinken als ik zwanger ben of hoe zit dat?! Na het lezen van dit artikel kun jij in ieder geval objectief zelf beslissen of je koffie wilt drinken, of dat je het bij een babycappuccino gaat houden tijdens de zwangerschap.

zwanger zijn en koffie drinken zwangerschap met cafeine op buik
Foto van Michael Fallon via Unsplash

Zwanger worden en koffie versus zwanger zijn en koffie

Misschien ietwat overbodig om te zeggen maar er is een verschil tussen zwanger worden en in verwachting zijn. Dit geldt ook voor de inname van koffie wanneer je zwanger wilt worden, òf dat je al in verwachting bènt. Het is belangrijk om te weten wat het nou precies is dat ervoor zorgt dat koffie nadelige gevolgen kan hebben. Dat is namelijk cafeïne.

Feiten en fabels over zwanger worden en koffie

Wil je zwanger worden en houd je je aan de maximale hoeveelheid inname die het voedingscentrum adviseert? Er is niet aangetoond dat cafeïne invloed heeft op vruchtbaarheid, mits je je natuurlijk houdt aan de maximale aantallen. Toch is het wijsheid om niet meer dan de 200mg te drinken die het voedingscentrum over koffie omtrent zwangerschap adviseert. Dit advies is er omdat je niet direct weet of je zwanger bent en cafeïne negatieve gevolgen kan hebben op je ongeboren kind. Dus je mag ook onbeperkt zwanger proberen te worden tijdens het koffiedrinken. Maar eenmaal zwanger, houdt je dan aan de regel van 1 tot 2 kleine bakjes koffie.

cafeine in koffie thee cacao zwanger zijn en drinken
Foto van Joanna Kosinka via Unsplash

Cafeïne en zwanger

Cafeïne, coffeïne, theïne, mateïne en als je dan nog even doorgaat krijg je hoofdpeïne. Al deze soorten ïnes zijn alkaoïdes. Dat is een natuurlijke stof die in diverse planten voorkomt zoals koffie, thee en cacao. Dus wanneer we het hebben over zwanger en koffie, dan moeten we in feite spreken over cafeïne en zwangerschap. Want in de koffie is dit namelijk de stof die ervoor zorgt dat je niet te veel koffie mag drinken tijdens je zwangerschap. De koffie zelf kan er dus eigenlijk niks aan doen, het is de cafeïne.

Zwanger zijn en cafeïnevrije koffie

We weten nu dat het stofje cafeïne voor de vraag zorgt of je koffie mag drinken tijdens je zwangerschap. Dan speelt natuurlijk de volgende vraag direct op;

Kan je tijdens je zwangerschap dan wèl cafeïnevrije koffie drinken?

Het korte antwoord: Er bestaat geen cafeïnevrije koffie.

Een ietwat genuanceerder antwoord: Wanneer je zwanger bent, of zwanger wilt worden, kun je het beste matigen met het drinken van koffie. Dit geldt dus ook voor cafeïnevrije koffie (zie korte antwoord).

Het lange antwoord in het kort:

Wat goed is om te weten en direct een langer antwoord vraagt; Er zit ontzettend veel verschil tussen koffiebonen. De koffie vindt zijn oorsprong van de koffieplant, deze plantensoort valt onder het geslacht Coffea. Daarvan zijn duizenden verschillende soorten, waarvan er 2 erg bekend zijn: Arabica en Robusta.

Wanneer je koffie koopt kun je de verkoper vragen stellen over zijn herkomst. Neem dan geen genoegen met nietszeggende antwoorden zoals ‘Indonesië’ of ‘Zuid-Amerika’, of misschien ook wel want de stemming verandert al snel bij het stellen van goede vragen. Het belangrijkste is om te achterhalen dat de bonen Arabica of Robusta zijn, het andere is gewoon voor de smaak. En het personeel even klieren omdat ze zich presenteren als “echte barista’s”, dat kan ik soms niet laten.

Gewone koffie vs cafeïnevrije koffie tijdens de zwangerschap

Zoals hierboven besproken zijn de meest bekende koffiesoorten Arabica en Robusta. Deze soorten koffie onderscheiden zich grofweg op 2 grote punten; de prijs en het cafeïnegehalte. De andere achthonderdachtentachtig verschillen zijn ook belangrijk, maar voor nu irrelevant.

De twee verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen hebben invloed op elkaar. Zo bevatten koffiebonen die laag groeien doorgaans meer cafeïne, en precies dat zorgt voor het prijsverschil. Een van mijn lievelingsuitdrukkingen dekt hier de volledige lading;

‘Laaghangend fruit’

Fruit dat laag hangt is makkelijk te oogsten. Dit zorgt voor veel resultaat met weinig inspanning.
Baby kat voor zwanger zijn en koffie
Foto van Andriyko Podilnyk via Unsplash

Welke koffie is goed tijdens de zwangerschap?

Dus kort gezegd: Hoe hoger de boon groeit hoe minder cafeïne hij bevat en hoe beter de *kwaliteit. Hoger op de berg maakt de oogst arbeidsintensiever, daarbij komt dat deze plant minder vaak bloeit en gevoeliger is voor ziektes. Maar die horen bij de andere belangrijke punten die ik niet zou gaan benoemen.
*Je kunt kwalitatieve producten als buitenbeentjes behandelen en van buitenbeentjes kwaliteitsproducten maken. Het is maar net hoe je ermee omgaat.

Waar je op kunt letten wanneer je koffie wilt drinken als je zwanger bent

Wil je tijdens de zwangerschap minder cafeïne binnenkrijgen maar wel koffie drinken?
Tip: Kijk waar de koffie vandaan komt en wat voor koffie het is. Wanneer er niet op het etiket staat vermeld of er Arabica of Robusta koffiebonen in zitten heb je voor 90% kans dat je zak is gevuld met robusta boontjes.

1 gedachte over “Zwanger zijn en koffie drinken (of niet)”

  1. Wanneer je kijkt naar voeding en het idee over wat gezond is en niet?
    Dan begin je op de voorhand al een discussie omdat er 100 meningen zijn.

    Iedere arts spreekt de volgende eed uit;
    ‘let food be thy medicine and medicine be thy food.’

    Loop door de supermarkt en 80% procent van wat er ligt zijn ‘non foods.’

    Het is een mooi stukje dat je schreef Evelien.

    Soms vraag ik me weleens af, is cafeïne echt zo gezond?
    En als koffie zo gezond zou zijn, waarom is het dan zwart van kleur?
    En als cafeïne dan zo goed zou zijn waarom wordt het afgeraden bij mensen
    met psychische klachten en angstproblemen?

    En zo zie je maar, wat je zegt, eerlijke vragen brengen mensen in de war.

    Leerzaam stukje, mooi geschreven.

    Beantwoorden

Plaats een reactie