Sampai Koffie

koffieplantage Indonesië Sumatra en Guatemala koffiebonen wat is eerlijke koffie en waar komen koffiebonen vandaan

Sampai Koffie werkt op dit moment met koffiebonen uit 2 regio’s. Ik wil mijn kennis over deze koffieplantages uitlichten. Met het oog op eerlijkheid, duurzaamheid en kwaliteit stel ik mijn soorten samen. Ik vind het een lastig stuk om te schrijven. Het voelt raar om te benoemen dat mijn bonen geplukt, verwerkt en verscheept zijn in eerlijke omstandigheden. De mensen die gewerkt hebben in de keten waar jij (consument) en ik het laatste station zijn, die mensen hebben een normaal salaris gekregen. Dit maakt mijn merk niet duurder, ik vind dat een normale prijs. Er zijn geen schadelijke chemicaliën gebruikt en het is allemaal zo effectief mogelijk gedaan.

Eerlijke koffie

Helaas is dit iets wat lang niet overal de norm is, dit verklaard deels de prijsverschillen. Sampai Koffie is niet beter of meer dan andere merken, Sampai Koffie is wat je hoort te verwachten van koffie. Het onderscheidt zich door ambachtelijke kwaliteit en het verhaal. De bonen worden op een kleinschalige manier behandeld en gebrand. Dat proces zorgt ervoor dat koffiebonen van het merk ‘Sampai Koffie’ vers en rijk van smaak zijn. Iets waar ik trots en blij mee ben. Een kwalitatief product om je lepeltje bij af te likken.

De twee regio’s waar ‘Sampai Koffie’ nu de koffiebonen vandaan haalt zijn Indonesië -> Sumatra gayo en Guatemala fedecocaqua. Het koffiemerk dat ontwikkelt is door Kopi Koffie, heeft single origine koffie van Sumatra en een melange ontwikkeld met 40% Guatemala.

Guatemala

Guatemala – ook wel Guatemala fedecocaqua genoemd – is een federatie van ca. 150 aangesloten koffie coöperaties en leverde in 1973 de eerste eerlijke koffie ter wereld aan Fair Trade Original. Inmiddels levert de organisatie een hoogwaardig product en verhoogt tegelijkertijd de levensstandaard van zo’n 20.000 aangesloten boeren.


Klik hier voor meer informatie over deze samenwerking.

Indonesië  – Sumatra Mandheling Gayo Mountains

Vele van de eilanden van Indonesië zijn gevormd door vulkanen. Daarom hebben de bergachtige stukken een rijke bodem wat ideaal is voor het groeien van koffie. Het is geen wonder dat sommige van de werelds meest beroemde koffiebonen groeien in de Malay archipel van Indonesië: Sumatra, Sulawesi en Java. Ongeveer 15% van alle koffie uit Indonesië is Arabica. Sumatra is het op één na grootste Eiland van Indonesië. Sumatra Mandheling koffie groeit op de beroemde vulkanische hellingen van Leuser nabij de haven van Padang in de Balak-regio op West-Centraal Sumatra.

Koffiebomen werden oorspronkelijk in het begin van de 19e eeuw naar Indonesië gebracht door de Nederlanders, die probeerden het wereldwijde Arabische monopolie op de koffieteelt te doorbreken. Binnen enkele jaren domineerde de Indonesische koffie de koffiemarkt ter wereld. Maar tegen het einde van de eeuw vernietigde ziekte het gewas volledig. Koffiebomen werden met succes herplant en

kregen snel een groot deel van de wereldmarkt, totdat de plantages tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw verwoest werden. “Mandailing”, hier correct gespeld, is technisch een etnische groep in Indonesië, niet een regio, net als Batak.

Bovenstaande heb ik vrij vertaald uit het engels;

Many of the islands of Indonesia were formed by volcanoes. Therefore, they are mountainous and have rich soil that is ideal for growing coffee. It is no wonder that some of the world’s most famous coffees are grown on the islands of the Malay Archipelago of Indonesia: Sumatra, Sulawesi, and Java. Approximately 15% of all the coffee grown in Indonesia is Arabica. Sumatra is the second largest islandof the Republic of Indonesia. Sumatra Mandheling coffee is grown on thelofty volcanic slopes of Mount Leuser near the port of Padang in the Balak region of west-central Sumatra.
Coffee trees were originally brought to Indonesia in the early 19th century by the Dutch, who sought to break the world-wide Arabic monopoly on the cultivation of coffee. Within a few years, Indonesian coffee dominated the world’s coffee market. Yet by the end of the century disease completely destroyed the crop. Coffee trees were successfully replanted and quickly gained a large share of the world market until the plantations were ravaged again during World WarII. “Mandailing”, spelled here correctly, is technically an ethnic group in Indonesia, not a region, as is Batak.

Klik hier voor meer informatie over deze samenwerking.

Guatemala koffiebonen

Guatemala geeft een romige aromatische koffie. Wordt ook beschreven als fris en fruitig. Hij is verre van bitter en in sommige regio’s geeft ie ook een chocolade kaneel smaak. Kortom, Guatemala heeft zeer uiteenlopende smaakprofielen. Guatemala heeft voornamelijk Arabica bonen. Het land kent vele hoogten en verschillende microklimaten. Dit maakt dat ze zo’n gevarieerd aanbod in smaak leveren.

De ‘banyak Indonesische miks’ van Sampai Koffie is samengesteld met 40% bonen uit Guatemala.

Indonesische koffiebonen

Een bijzondere koffie met een verrassende, buitengewoon aangename smaak. De aardse tonen met de ietwat hogere zuurgraad maken hem compleet. Een perfecte boon voor de echte koffieliefhebber. Heerlijk als espresso, maar ook als cappuccino of filterkoffie zal deze mandheling koffie een smakelijke traktatie zijn. De ‘banyak Indonesische miks’ van Sampai koffie bevat 60% bonen van de Sumatra Gaya Mandheling Mountains. De ‘Besar Sumatra Mandheling’ van Sampai Koffie bevat 100% Sumatraanse Mandheling bonen.

Zowel Indonesië gayo raja plantages als de Guatamala plantages staan bekend om hoge kwaliteit koffiebonen. Ook staan beide in de top 10 meest exporterende koffielanden.

Dorst gekregen? Probeer wat uit de webshop, huur me in of kom eens langs!

Share

Recommended Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *