Yoga je mee? Naámaásteé koffie drinken?

FOUT! Na yoga drink je thee, of is dat een cliché? En namasté betekent veel meer dan dat. Wel is het woord, net zoals ik het wel eens gebruik, samengesteld uit drie verschillende woorden. Buig, ik en jou; ik buig voor jou. Zo toon je onder andere respect, heet je iemand welkom en gun je iemand veel geluk en goedheid toe. Dit kun je ook zeggen bij het afscheid. Wel is het belangrijk dat het woord ondersteund wordt door de lichamelijke houding?. Je legt je handpalmen tegen elkaar en houdt ze voor je hart. De rest is naar eigen invulling, het woord is vooral een gevoel. Als je er gevoel in legt, is het niet eens meer nodig de woorden uit te spreken. Het samenbrengen van de handen stimuleert de stroom van liefde, ik doe het wel eens wanneer ik een bakje koffie meegeef. Een koffie smaakt immers vele malen lekkerder wanneer het met liefde wordt behandeld.

Inhoudsopgave

Yoga en thee

Yoga, dit woord is vrij makkelijk te linken aan thee. Yoga is Sanskriet voor verbinden. Sanskriet is oud Indiaas. Yoga is in India ontstaan, namasté is Sanskriet en dus oud Indiaas. De grootste theeplantages vind je in India. En, thee is veel meer dan een warme drank. Ook thee is een beleving, een gevoel. Het kan bijvoorbeeld een genezend middel zijn, voor elk kwaaltje is er wel een thee samen te stellen.

Jij kentut? Neem een bakje kamillethee! Ik kentut, jij kentut, iedereen kentut!

Koffie en zitvlak op zijn Indisch

Mijn eerste keren yoga, het was zoals ik had verwacht. En waarvan ik denk wat yoga moet zijn. Rustig, zó rustig dat de saté in je gedachten al verbrand is. Ineens hoor je in de verte weer die bekende, rustgevende stem. Zitvlak.. Ohjeej ik moet iets met mijn zitvlak doen, voelen.. En ineens komt de Indo weer in je naar boven, pantat! Haha, dat betekent kont in het Indonesisch. Ok, terug naar de yoga, bij de les blijven. Ajoh! Als Omi jouw gedachten nu kan lezen zou  je een lel krijgen, en reken maar dat Indo omi’s goed zijn in gedachten lezen. De rustgevende stem gaat eerst langs een paar deuren in mijn hoofd, allemaal dicht. Na een lange weg bereikt de stem toch het juiste gebied in mijn hoofd. Mijn zitvlak, daar hoef ik niks meer mee te doen. Mijn gevoel moet naar mijn buik gaan, dat lukt wel. Doorgaans is daar al mijn gevoel gecentreerd. Mmm koffie, ik zit graag op mijn zitvlak wanneer ik koffie drink. Maar dit is een echte thee-aangelegenheid. Toch heeft koffie ook veel gevoel en brengt het ontspanning. Opletten! Wel moeten we het gevoel verleggen, uit de buik, naar je tenen. De eerste gedachte is dat mijn moeder me nog sommeerde mijn blote kakies schoon te maken vóór yoga. Sudah, binnen no-time heb ik al mijn gevoel in mijn smoezelige teentjes zitten. Ineens besef ik me dat ik goed ben in yoga, maar kan dat eigenlijk? Goed zijn in yoga? Hoe meet je dat dan en zijn er wedstrijden in?

Yogamatje en vlieg

Ik heb altijd een yogamatje mee in de bus. Als we ergens gaan kamperen kan ik yoga-oefeningen doen op de mat. Ik kan er ook op liggen koffiedrinken. Een yogamat is handig en zacht aan je zitvlak, maar yoga kan je in allerlei houdingen en op allerlei plaatsen toepassen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Hatha-yoga is de basis. Je leert verbinding maken tussen geest, lichaam en ziel. Aldus mijn yoga guru Mika. Iets wat nog wel eens vergeten wordt in deze drukke samenleving. Ik ben een gelukkig mens omdat ik van jongs af aan al een meestervoorbeeld had met deze mindset. De vlieg staat hiervoor symbool. Op een mooie zomerdag zat ik bij mijn ouders in de tuin. Het kabbelende watervalletje bij de vijver zorgde voor een serene rust. Iedereen zat lekker in stilte aan zijn bakje koffie te lurken. Tòtdat er een vraag aan mijn vader werd gesteld. “Waar denk jij aan?”, vroeg mijn vriendin met een lief stemmetje. “nergens aan”, klonk het. Eventjes was het weer stil en hij lurkte gepassioneerd aan zijn koffie, of hoorde ik het watervalletje. “Maar je denk toch wel ergens aan?” Ondertussen maakte ik me op voor een leuk schouwspel en kwam uit mijn eigen bubbel van rust en koffiemeditatie. “Nee Marije, ik denk helemaal niks” *waarop een ietwat geërgerde slurp volgde*. “Maar een mens denkt altijd na, er zijn altijd gedachten.” Mijn vader zette zijn kopje neer en zei: “VLIEG!” “Ik zie een vlieg en denk dan; ‘hé, een vlieg’, dat was het. Niks meer en niks minder.”

Dit was hèt moment waarop twee werelden elkaar ontmoetten. Sindsdien oefent ze elke dag vliegen kijken. Koffie drinken helpt daarbij, met of zonder matje.

Koffie en yoga

Door yoga besef ik me dat ik van huis uit al een mediterende houding heb meegekregen. Deze houding pas ik toe op en tijdens vele activiteiten. Ben jij hier niet goed in? Koffie drinken is een uitstekende activiteit om te oefenen. Je kan er heel veel dingen in kwijt. Zoals ik eerder al zei is koffie drinken een gevoel, het is een beleving die je zo mooi kan maken als je zelf wilt. Omdat het een warme drank is kan je een kopje koffie vasthouden, je voelt dan de warmte van de koffie je hand bereiken. Op het moment dat je dat voelt, denk je aan de smaak van koffie. Om er nog meer beleving aan te geven snuif je alle aroma’s naar binnen via je neus. Bij lekkere koffie doet dit iets met je waardoor ook je mond actief wordt. Je hersenen registreren een bepaalde geur en activeren de delen die straks van belang zijn om alle facetten mee te krijgen van je eerste slokje koffie. Auw! Adoèh seh heet désè! Helemaal weer uit de zen, terwijl jullie nèt dachten: ‘laat die thee maar achterwege’.

Mocht het je nou niet lukken deze mindset weer toe te passen bij je volgende bakje koffie, thee, of alle andere activiteiten waarvan jij vindt dat die meer aandacht verdienen? Ga een lesje volgen bij Mika. Je koffie smaakt geheid lekkerder. Let op, na een yoga sessie thee! Zoek mij op voor koffie. Maar, niet getreurd! De combinatie yoga en koffie bieden we ook aan voor bedrijven. Mocht dit een aanvulling zijn voor jouw bedrijf, neem contact op met Mika of Kopi Koffie voor de mogelijkheden.

Plaats een reactie