Over Kopi Koffie

koffie op locatie klussen Bourguignon VW espressobar inhuren bedrijfsfeest


Mijn mobiele koffiebus

Het begon allemaal met bewuste keuzes die ik maakte, die vervolgens onverwachte maar leuke wendingen kregen. Tijdens mijn opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening heb ik veel koffie gedronken. Deze koffiemomenten waren de gelukkigste van mijn schoolperiode. Zodra het geluid van de bonenmaler klonk voelde ik me euforisch. Dat gevoel zou ik iedereen wel willen geven. Ik was van plan regelmatig koffie te drinken met mijn cliënten als ik Maatschappelijk Werker werd. Maar dat werd ik niet.

Op een dag ging ik naar de fietsenmaker. De fietsenmaker en ik kregen een band, omdat ik elke keer adviezen in kwam winnen over het repareren van mijn oude racefiets. Tijdens het herstellen van mijn te inventieve reparaties vertelde ik hem dat ik wel een bus zou willen, in plaats van een fiets. Een Volkswagen T3, zo eentje waar je zelf aan kan klussen zonder computer. De fietsenmaker stuurde me naar zijn collega want, zo vertelde hij, hij heeft een VW T2. Ik stelde mezelf voor en nodigde mezelf uit hem te “helpen” bij onderhoud of reparaties, om ervaring op te doen. Hij pakte zijn mobieltje en liet me foto’s zien van een gestripte T2. Hij vertelde dat hij hem net uit het buitenland heeft gehaald samen met een vriend, om hobbymatig op te knappen. Samen bedachten we dat ik deze bus kan kopen en zo kan klussen aan mijn eigen bus. We wisselden nummers uit, spraken af en zo geschiedde.

Volkswagen T2 Type B Panelvan

De bus is een Volkswagen T2 Type B Panelvan uit 1979. Panelvans werden gebruikt als bedrijfswagens en aan de zijkanten zijn geen ramen. Omdat de schuifdeur veel roest had, is die vervangen door eentje met raam. Tijdens het schuren als voorbereiding op de spuiter kwam er een Duitse sticker tevoorschijn. De bus is door de fietsenmaker uit Roemenië gehaald, maar van origine gebruikt als Duitse postwagen. In de laadcabine waren de rails nog zichtbaar waar alle postzakken aan hingen. Die rail heb ik gebruikt om de betimmering deels aan vast te maken. Na het grof mechanische werk kon de bus naar de spuiter, samen met mijn racefiets.

Je kan mijn mobiele koffiebus ook inhuren voor bijvoorbeeld Cars & Coffee evenementen, bedrijfsfeesten en andere bedrijfs-gelegenheden.

Testimonial Evelien Philine Gartz
Evelien Philine Gartz
Eigenaar Kopi Koffie


Toen ik die ein-de-lijk in elkaar had, heb ik hem weer gedemonteerd en het frame mee laten spuiten in dezelfde kleuren. Eerst de epoxy, gevolgd door een grondlaag en vervolgens de lakverf. Omdat de lakverf zo mooi was, besloten we die weer te beschermen met een transparante lak. Daarna ging ik de cabine inbouwen met een handige buurman/vriend. Eerst alles getectyleerd, ook de binnenkant van mijn neus zal voorlopig niet roesten. Als houtsoort heb ik gekozen voor populier platen. Deze is licht van kleur, gewicht en in het bezit van het PEFC duurzaamheids keurmerk.

Mobiele koffiebus

Tijdens het klussen droomde ik over alle mogelijkheden. Een optie bleef maar terugkomen, koffie op locatie verkopen vanuit mijn eigen bus. Ik heb een rail aan de bodem van de bus bevestigd en hier een passende bar voor gemaakt. Hier staan mijn espressomachine en twee malers op. Deze koffiebar kan ik in zijn geheel naar buiten schuiven zodat ik alle ruimte heb. Mijn espressomachine is een expobar carat ECO. De energiezuinigste van dit moment en verbruikt de helft minder dan vergelijkbare machines. Door de slimme technologie is hij volledig aan te passen en kan ik er de perfecte koffie mee zetten. De bonenmalers van Fiorenzato F64 Evo zijn ‘Grind on demand’ molens. Dat wil zeggen dat de bonen pas gemalen worden als ik de koffie ga zetten. Zo blijven de bonen vers en gaat er geen smaak verloren.

Fijnere maling

In traditionele malers zitten mesjes die de bonen in stukken hakken. Dat werkt prima voor filterkoffie, maar espresso heeft een constante fijne maling nodig. Daar zorgen de maalschijven voor. Ik heb twee bonenmalers omdat espresso en koffie een andere maling vergen. Espresso wordt gezet met een fijnere maling wat zorgt voor een sterkere smaak. Vergelijkbaar met een zak zand en stenen. Wanneer ik water in een zak met zand gooi, heeft het water meer weerstand en komt in contact met meer zand. Wanneer je water in een zak met stenen gooit, zal dit sneller gaan en neemt het water minder mee. Maar ook het zogenaamde ‘tampen’ – het aandrukken van de maling – heeft invloed op de smaak. Water kiest de weg van de minste weerstand, een constante en rechte druk is dan ook van belang.

Kopi Koffie

De naam voor het bedrijfje was al snel bedacht. “Kopi Koffie”. Kopi, is in het Indonesisch koffie. Omdat ik indo ben en het bedrijf ook een Indonesisch tintje wilde geven. Ik ben op ‘kursus bahasa Indonesia’ gegaan en in December in Indonesië geweest. Ik heb me daar ondergedompeld in de koffiegewoontes en veel koffie gedronken op verschillende manieren en plaatsen. Ook heb ik koffieplantages bezocht en een fabriek van binnen gezien waar de koffie werd verwerkt.